Читај ми!

Словеначка штампа: ЕУ треба да удари шаком и реши спор

Затварање хрватско-српске границе и својеврсни трговачки рат Загреба и Београда може да дестабилизује цео регион, пишу словеначки дневници, пошто су дан раније тај проблем истакли водећи словеначки политичари и критиковали хрватског премијера Зорана Милановића.

Спор због усмеравања великог таласа избеглица из Србије преко Хрватске и Словеније, а не више преко Мађарске, подсећа на време пре распада некадашње Југославије. Тада су прво уведене трговачке блокаде међу републикама, а после су се зачули ратни бубњеви те је следио прекид свих веза, наводи мариборски дневни лист Вечер, преноси Танјуг.

"Хрватска је у предизборној температури, па политичари различитих боја прстом указују на омрзнуту суседну земљу, а предузете мере и контрамере биле би дечја игра кад не би имале тешке економске последице", пише мариборски лист.

Наводи се да би Европска унија морала "ударити по столу" и одлучно рећи обема земљама да то више неће да трпи и да морају да престану са својим играма.

Љубљански Дневник наводи како Хрватска и Србија "усред избегличке кризе изазивају економску блокаду" и међусобно се оптужују за кршење правила и агресивно понашање према суседу.

У доба избегличке кризе било је чудно понашање словеначког премијера Мирa Церара, који је крајем прошле недеље "у очају викао да брани шенгенску границу и нападао Хрватску, јер не обавља свој задатак", иако је Хрватска за неколико дана примила десет пута више избеглица него Словенија и тако својим држављанима индиректно сугерисао да су избеглице "офанзивна војска", наводи љубљански Дневник.

Водећи словеначки дневни лист, љубљанско Дело, доноси нови коментар, други дан заредом у ком за трговачку блокаду границе оптужује хрватског премијера, стављајући све у контекст скорашњих избора за Хрватски сабор.

Трговачки рат Београда и Загреба нема директну везу с избегличком кризом него са два популистичка премијера који напињу мишиће настојећи да свету, али у првом реду домаћој јавности, покажу ко је јачи на Балкану, наводи лист.

"Милановић због избора не може да дозволи да буде поражен у одмеравању с Вучићем, а то му је најлакше заоштравањем политике према Београду и доказивањем да је левичар с јаком десницом", наводи Дело.

Дело додаје да је хрватски премијер "како би се додворио евроскептичним бирачима" сада спреман "да се посвађа с целом Европом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару