Читај ми!

Ерјавец: Хрватска мора да попусти

Хрватска би у спору са Србијом морала да попусти, каже словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец и истиче да је спор повезан са скорашњим хрватским парламентарним изборима. Потпредседник словеначке владе и министар пољопривреде Дејан Жидан указује да је Хрватска "тренутно у необичним односима са свим суседним државама".

Више словеначких политичара изјавило је да и словеначка привреда трпи због блокаде на српско-хрватској граници, коју је изазвао проблем око усмеравања избегличког таласа.

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец тврди да би Хрватска у спору са Србијом морала да попусти и да је спор повезан са скорашњим хрватским парламентарним изборима, преноси Дневник.хр.

Ерјавец је новинарима рекао да га је још у среду позвао српски министар спољних послова Ивица Дачић и најавио да ће Србија увести контрамере ако Хрватска до поноћи не деблокира теретни саобраћај са Србијом и да се то у четвртак и остварило.

Ерјавец је додао да му је Дачић гарантовао да Србија контролише стање с избеглицама и замолио за интервенцију земаља ЕУ да би Хрватска укинула блокаду.

"Ми бисмо желели да се све расплете да не би више било тешкоћа, наши превозници се већ жале да настаје економска штета", казао је Ерјавец за Словеначку телевизију, а на питање ко би у садашњој ситуацији морао да попусти, одговорио је да очекује како би границу за саобраћај  морала да отвори Хрватска и да није добро што је то постало тема хрватских предизборних расправа.

"Видимо да време пред изборе у Хрватској води у неке неразумне поступке", оштро је коментарисао Ерјавец потезе хрватске владе, и изразио бојазан да би границе због миграната могле да затварају и земље попут Македоније и Грчке, што би довело до још веће економске штете.

Словеначки премијер Миро Церар заузео се за смиривање напетости у односима Хрватске и Србије и за поновно успостављање саобраћаја на граничним прелазима између тих држава.

Врло критичан према Хрватској био је потпредседник словеначке владе и министар пољопривреде Дејан Жидан. Он је за агенцију СТА указао да је словеначки интерес да путеви упркос мигрантској кризи буду отворени, јер ће словеначки извозници који трпе штету иначе морати да траже алтернативне путеве за извоз своје робе.

"Желим да Србија и Хрватска нађу решење, а економске блокаде нису више питање миграната него шири проблем", казао је Жидан и додао да је Хрватска "тренутно у необичним односима са свим суседним државама".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару