Читај ми!

Ко може и којим путем у Хрватску

У Хрватску се са српским пасошем данас може само пешице. У Србију не могу да уђу камиони са хрватским таблицама, нити теретна возила која превозе робу произведену у Хрватској. То је контрамера коју је Влада Србије донела јер Хрватска није одблокирала теретни саобраћај из Србије. На то је Загреб одговорио забраном уласка возилима са српским таблицама.

Пат позиција, у којој Београд чека Загреб, а Загреб Београд. Рампа је спуштена за теретни саобраћај у оба смера. У Србију из Хрватске можете колима, али у Хрватску само пешице.

У Србију је ушао и комби који је из Загреба превозио и Хрвате и Србе. За њих граница нема.

"Словенију сам прошао без проблема, Хрватску исто, два и по сата путовао, ево видим колону 16-17 километара, брука, срамота", каже један возач из колоне.

"У Републику Србију могу да уђу сва лица без обзира на држављанство сем теретних хрватских и робе хрватског порекла која треба да се превезе у Републику Србију", објаснио је Ђорђе Борђошки из Управе граничне полиције.

Mинистар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић поручује да нема уласка за аутобусе и аутомобиле са српским регистрацијама.

До Хрватске се ипак може, али преко два прелаза, односно преко БиХ. На прелазу Градишка возила са српским таблицама и путници са пасошем Србије прелазе у Хрватску.

"Видео сам да пар камиона пролази. Питали смо да ли ће нас пустити, рекли су да хоће без икаквих проблема. Хрватски полицајац је рекао да ће нас пустити да прођемо", каже један возач камиона.

Нема проблема у авио-саобраћају између Београда и Загреба, док је било отказивања аутобуских полазака у Хрватску. Аутобуси на дестинацијама које воде преко Хрватске, преусмерени су на Мађарску.

"Полазака за Сплит и Карловац ће бити, јер је реч о хрватским превозницима. Јутрошњи аутобус за Пулу стигао је до границе, коју су путници прешли пешке. Са хрватске стране чекао их је други аутобус и превезао даље", наводи Славиша Предолац са Београдске аутобуске станице.

Спуштањем рампе на граници, могућа је рампа за АБА лигу, која почиње 1. октобра. Већина клубова у својим редовима има играче са српским пасошем, а нису сви чланови делегација отпутовали у Загреб.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару