Читај ми!

Мађарска разматра да оспори одлуку о квотама за избеглице

Шеф кабинета мађарског премијера Јанош Лазар каже да систем квота о прерасподели избеглица унутар ЕУ, одобрен у Бриселу, има "озбиљних пропуста" и да Мађарска разматра да ту одлуку оспори на суду. Мађарска би могла да размотри опцију коридора за избеглице да прођу из Хрватске возом или аутобусом, уколико Аустрија и Немачка то желе и преузму одговорност, каже Јанош.

Јанош Лазар истакао је да је предлог квота типичан пример моралног империјализма који Немачка намеће Европи, преноси Танјуг.

Мађарска влада жели расправу у парламенту по том питању, пре него што донесе коначну одлуку да ли ће план ЕУ оспорити на суду, додао је Лазар.

Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка биле су против плана о прерасподели избеглица унутар држава чланица ЕУ, који је већином гласова усвојен у уторак на састанку министара унутрашњих послова ЕУ, подсећа Ројтерс.

Мађарска би могла да размотри опцију коридора за избеглице да прођу из Хрватске возом или аутобусом, уколико Аустрија и Немачка то желе и преузму одговорност, изјавио Јанош Лазар.

Лазар је на конференцији за новинаре рекао да је главни циљ мађарске владе био заштита мађарске границе чему је послужило подизање ограде на границама са Србијом и Хрватском и увођење строжијих прописа.

Ипак, уколико то Европска унија не прихвата, нови начини треба да буду пронађени, а Словенија и Аустрија су обе користиле опцију коридора као решење, казао је Лазар.

"Уколико Аустрија и Немачка желе ово и преузму одговорност заједно са другим чланицама ЕУ, мађарска влада ће размотрити...могућност стварања услова да се мигранти који стижу из Хрватске на мађарску границу...крећу даље под регулисаним условима", истакао је Лазар.

Мађарска сматра да граница Шенгена може да буде заштићена, али ако Аустрија "жели нешто друго" мора се суочити са последицама, поручио је Лазар.

Реаговање шефа кабинета премијера Виктора Орбана уследило је након изјаве аустријског канцелара Вернера Фајмана, који је на самиту ЕУ у среду рекао, да уколико је подизање ограде једини начин да Мађарска заустави избеглице, онда оне треба да буду пропуштане, навела је МТИ.

Наглашавајући да се тренутно између 30 и 40 хиљада избеглица налази на хрватско-мађарској граници, Лазар је Фајманове коментаре окарактерисао као "опасне".

Мађарска влада ће размотрити предлог аустријског канцелара, додао је Лазар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару