Хан: Затварање граница није никакво решење

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан покушава да посредује у спору између Хрватске и Србије око избегличке кризе и поручује да затварање граница није никакво решење. Хрватски аналитичар Давор Ђенеро сматра да је хрватски премијер Зоран Милановић својим изјавама показао да Хрватска није зрела за ЕУ.

"Уверен сам да ћемо пронаћи решење. Ради се о пропорционалности мера и добросуседским односима. Затварање граница није решење", подвукао је Хан у изјави бечком дневнику Стандард, преноси Танјуг.

Као и у случају Босне и Херцеговине, када Хрватска није пропуштала робу, ова трговинска политика не штети само односима међу државама, већ и имиџу ЕУ, констатује дневник који наводи да је штета огромна.

"Претпоставимо да Хрватска трајно и диспропорционално блокира увоз из Србије то би било кршење споразума", објаснио је један експерт Европске комисије, који је желео да остане анониман.

Хрватски аналитичар Давор Ђенеро критикује политику Загреба.

"Већ два месеца знамо да ће Мађарска затворити границе и могли смо планирати, али се то није десило", рекао је Ђенеро бечком Стандарду.

Ђенеро каже да је мислио да је Хрватска кроз преговоре са ЕУ постала "релативно нормална држава", али да је сада премијер Зоран Милановић показао да "још нисмо зрели за Унију".

Премијеру је само стало, како додаје аналитичар, до избора, и он користи антиевропску реторику зато што зна да у Хрватској има довољно евроспектика.

Нажалост, констатује Ђенеро, он таквом политиком добија поене.

"И у хрватској левици постоји струја која је против институција ЕУ", нагласио је Ђенеро додајући да хрватска левица готово и није била део преговарачког процеса са Унијом.

"Зато они немају појма о правилима у ЕУ и својој одговорности као држава чланица", уверен је Ђенеро.

Цивилно друштво, према његовим речима, међутим чини пуно за избеглице, а и становништво је спремно да помогне.

"Међутим, политички је Хрватска изолована и свађа се са Словенијом, Мађарском и Аустријом", указао је Ђенеро на гранични спор са Љубљаном и неслагања са Бечом око кредита у швајцарским францима.

Актуелна антисрпска реторика је део предизборне кампање, констатује Стандард преносећи да је Милановић Хрватску поредио са "орлом" а Србију "мувом".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару