Читај ми!

Хрватска полиција сузавцем на избеглице у Опатовцу

Повређено неколико људи, а двоје деце попрскано сузавцем када је хрватска полиција применила силу према избеглицама у кампу Опатовац.

До немира је дошло због великог броја људи у избегличком кампу у Опатовцу и недостатка информација, а полиција је употребила и сузавац, пише хрватски портал Индекс.

Деца попрскана сузавцем збринута су у амбуланти хрватског Црвеног крста, а у сукобу има више повређених.

Међутим, портпаролка полиције Јелена Бикић тврди да полиција није употребила сузавац како би смирила мигранте у прихватном центру у Опатовцу, већ бибер-спреј, пренела је Хина.

Навела је да је у једном тренутку, приликом уласка миграната у аутобусе, почело нагуравање, а како су уз гвоздену ограду која је делила аутобусе од миграната била деца, полиција је употребила бибер-спреј, који је дошао у додир с очима неколико деце којима је пружена медицинска помоћ. 

Иницијатива "Добродошли", чији су волонтери у Опатовцу, раније је апеловала на хрватско Министарство унутрашњих послова да што јасније и правовремено дели информације потребне избеглицама, јавља регионална телевизија Н1, а преноси Танјуг.

"Недостатак информација уз накупљени стрес и трауму људи који већ недељама покушавају да стигну до жељених одредишта у Европи доводе до протеста избеглица и стварања ужарене атмосфере, па Иницијатива сматра да треба учинити све што је могуће како би се сукоби и примена силе предупредили", наводи Иницијатива "Добродошли".

Волонтери такође апелују и да се отворе нови прихватни центри.

Потпредседник хрватске владе и министар унутрашњих послова Ранко Остојић открио је пре три дана да хрватска влада има припремљен план Ц у случају да Мађарска затвори своју границу, преноси ХРТ. 

Како ХРТ незванично сазнаје, према том плану, уколико Мађари затворе границе, хрватске власти ће враћати избеглице у Србију

Највећи прилив избеглица и даље се очекује на подручју Товарника и Илока, а у привременом прихватном центру у Опатовцу налази се око 2.900 миграната који се организовано превозе до граничних прелаза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару