Читај ми!

Сијарто: Боље да Милановић мање напада

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто изјавио је да би хрватском премијеру Зорану Милановићу и Влади у Загребу било боље да су се мање бавили нападима на Мађарску и остале суседне земље, јер се, како је навео, систем те државе за мигранате можда не би распао за 24 сата. Сијарто захвалио Србији што није подлегла притисцима и ултиматуму Хрватске.

Одбацивши "с индигнацијом" нападе хрватског премијера, Сијарто је поручио да "Милановић говори о шоу-програмима", а да се о животима људи не може на тај начин говорити, преноси Танјуг.

"У протекле две недеље Мађарска је изложена незаслуженим критикама и нападима, а често је Хрватска на челу тих напада. Очито је да своје драгоцено време хрватски премијер користи да би без разлога критиковао Мађарску и Србију", рекао је Сијарто и оценио да је то непримерено и незаслужено, јер, како је навео, Мађарска је примила 230.000 избеглица и већину рагистровала, а хрватски систем се у међувремену распао за 24 сата.

"Када би се хрватска влада мање бавила нападима на Мађарску и остале сусредне земље, можда би њихов систем издржао чак два дана", изјавио је Сијарто у Сенти, где је заједно с премијером Александром Вучићем пустио у рад фабрику "Тиса Аутомотиве".

Сијарто је рекао да Мађарска брине о избеглицама и поручио да ће и даље поштовати европске прописе без обзира на нападе из суседства.

Мађарски министар спољних послова и трговине рекао је и да се Европа суочава са изазовима мигрантске кризе, али је поручио да се и данас демонстрира да ни Мађарска ни Србија неће дозволити да се покваре односи између две државе, који, како је оценио, никада нису били бољи.

Сијарто је рекао да је реч не само о економским него и о свим другим односима и пријатељству две државе и два народа, али је и подвукао да у томе велику улогу имају два премијера без којих тих односа на таквом нивоу не би било.

Како је навео, није реч само о мигрантској кризи, мигрантима, већ треба имати у виду све оне мигранте који долазе. А, како је рекао, не разуме политику квота, која, према његовим речима, не може да се реализује – говори се о 120.000 миграната у ЕУ, а већ сада их је дошло много више.

Зато сматра да треба поново успоставити контролу над границама, да Европа заједнички треба да помогне контролу граница Грчке, а када би те границе биле контролисане, додао је, онда ни Србија ни Мађарска не би биле изложене таквом притиску.

Поручио је и да би Европа требало да се ангажује на изградњи избегличких центара у близини Сирије, којима би онда ЕУ помагала. 

"Србија није подлегла притисцима и ултиматуму Хрватске" 

Шеф мађарске дипломатије захвалио се Србији што није подлегла притисцима и ултиматуму Хрватске, наводећи да је Мађарска упутила протестну ноту Хрватској, јер сматра да је непоштено што условљава Србију и да тражи од ње да избеглице шаље у Мађарску.

Сијарто је подсетио да је Мађарска до сада примила 230.000 избеглица, које је већином регистровала, те да се увек понашала по међународном праву и правилима.

Мађарска, додао је, недвосмислено има обавезу да подржи европске интеграционе процесе Србије и њен интерес је да Србија што пре постане чланица ЕУ, а Хрватској је поручио да своје предизборне кампање води на својој територији и не увлачи у њих Мађарску.

Српског колегу Ивицу Дачића обавестио је, каже, да је хрватска затворила прелазе што проузрокује озбиљне тешкоће, констатујући да миграциона криза изазива сада и економску штету.

"Не треба бити Баба Ванга да би проценили колика ће бити штета од затварања граница. Зато сам у петак био у Београду како бисмо се договорили да што пре отворимо прелазе. Било је узајамне спремности и добре воље и то је успело", казао је Сијарто.

Он, наиме, тврди да треба избећи да се људима који желе да легално прелазе границе праве тешкоће само зато што постоје неки који желе да илегално прелазе државне међе.

"Држава је држава и зато што је у стању да штити своје границе. Постоје јасна правила у свим земљама како се прелазе границе. Немојте да настаје таква ситуација да трпе они који легално прелазе, а не илегалци", поручио је Сијарто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару