Читај ми!

Курц: Без заштите спољне границе, нема ни ЕУ без граница

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц сматра да се мора осигурати безбедност спољних граница ЕУ, јер без тога не може преживети ЕУ без граница, преноси бечки дневник "Кронен цајтунг".

Себастијан Курц указује да избелице, које настављају путовање из једне земље која их је прва прихватила, то чине из економских разлика, због чега је неопходно променити актуелни систем који је доживео неуспех, преноси Танјуг.

Курц је, у интервјуу бечком дневнику, казао да у то спада безбедносни систем у Егеју, пошто се не могу неконтролисано пуштати избеглице из Турске на грчка острва.

Према његовим речима на спољној граници ЕУ треба да уследи разликовање између ратних и економских избеглица.

"Морамо што је пре могуће имати јасне разлике. Међу избеглицама се налазе и Авганистанци, Палестинци, Алжирци и други. Ратна избеглица која наставља своје путовање из једне земље која га је прва прихватила то чини из економских разлога. То мора бити јасно речено и мора бити изграђен другачији систем, јер је актуелни доживео неуспех", уверен је аустријски шеф дипломатије.

Турска је, како је навео, спремна на сарадњу са ЕУ у решавању избегличке кризе, али не може сама савладати овај посао, већ Унија мора да постане активна.

Када је реч о Грчкој, Курц истиче да је ЕУ неопходно самопоуздање, пошто не може бити да се Атина подржава са више милијарди, а истовремено се тема миграната оставља по страни.

"Морамо јасно захтевати да Грчка да свој допринос у савладавању избегличке кризе. ЕУ би требало да стави на располагање служзбенике и знање за спољне границе Грчке, а Атина би требало то да допусти. Ја сам у преговорима о финансијској помоћи са Грчком затражио да се као услов поставе не само реформе, већ и заједничка заштита спољне границе ЕУ", подвукао је шеф аустријске дипломатије констатујући са жаљењем да његов предлог није прихваћен од стране министара финансија и шефова држава и влада.

Курц је, такође, критиковао одлуке појединих судова према којима се не смеју протеривати избеглице у Мађарску или Грчку, оцењујући да су те одлуке супротне реалности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару