Остојић оптужује Србију и Мађарску због избеглица

Министар унутрашњх послова Хрватске Ранко Остојић изјавио је да не верује изјавама српских званичника, попут министра за рад, запошљавање и социјалну политику Александра Вулина, који кажу да Србија не организује превоз избеглица преко своје територије до границе с Хрватском.

"Вулину треба 100 посто веровати. Он је сличан Андрии Хебрангу, никад не лаже, само понекад не говори истину. Зар ви заиста мислите мене да уверите да 30 хиљада људи организованим конвојима без икакве полицијске контроле долази на границу са РХ и ви кажете да немате појма. А, занимљиво, на Хоргошу никога. Према томе, то је све игра, договорена између Србије и Мађарске", рекао је Остојић, преноси хрватски портал Индекс.

Остојић се није се дуго задржао на министарском састанку у Бриселу, на коме се расправљало о избегличкој кризи, наводи хрватски сајт, а преноси Танјуг.

Министри унутрашњих послова земаља чланица Европске уније састали су се дан уочи самита ЕУ, на коме ће лидери Европе покушати да пронађу решење за питање избеглица.

"У тренутку када они унутра не могу да се договоре око квота за 120.000 људи, ја као представник земље у коју је у протеклих седам дана ушло 35.000 људи немам више шта да радим на том састанку", рекао је Остојић новинарима напуштајући састанак.

Хрватски министар открио је да се на састанку први јавио за реч, тражећи да се заустави прилив избеглица из Турске и Грчке.

Остојић је рекао да не прихвата да се избеглице усмеравају преко Хрватске, оцењујући да је отварање мађарског граничног прелаза Хоргош према Србији било лицемерно.

"Свечано су га отворили српски и мађарски министар, наводно за прихват избеглица, а нико од избеглица није прошао", рекао је Остојић, наводећи како ће жртве избегличке кризе првенствено бити Немачка, Аустрија, Словенија и остале земље којима Мађарска одмах шаље све избеглице без претходне регистрације.

"Хрватска је већ рекла да ми нећемо да будемо хот-спот. На састанку сам напоменуо да се у овом тренутку, док ми причамо о релокацији, она већ одвија. Из Грчке је ових дана релоцирано 35.000 људи.

Овај састанак може имати закључке какве хоће, ми ћемо их прихватити, али решење се не може тражити годинама, треба реаговати одмах", рекао је министар унутрашњх послова Хрватске.

Министри унутрашњих послова ЕУ усвојили су на састанку план о прерасподели 120.000 миграната унутар ЕУ, против кога су биле Мађарска, Словачка, Румунија и Чешка, док је Финска била уздржана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару