Читај ми!

Интервентна полиција упала у камп за избеглице у Опатовцу

Хрватска интервентна полиција упала у камп за избеглице у Опатовцу, у близини границе са Србијом. Дошло је до нагуравања са полицијом, али је сада стање мирно. Са друге стране, Словенија не затвара границе, ситуација је под контролом, саопштила амбасада Словеније у Београду.

Регионална телевизија Н1 јавља да су мигранти у Опатовцу јако нервозни и да желе да што пре крену даље према жељеним дестинацијама, преноси Танјуг.

Више од стотину избеглих особа у кампу скандирало је "We want to go!", полиција чува излаз, а избеглице седе или стоје и чекају да наставе пут.

Из УНХЦР-а кажу да су такви мањи инциденти уобичајени, имајући у виду нервозу избеглица којима је хрватска само транзитна земља.

Иначе, у Опатовцу је ноћас и јутрос дошло до неконтролисаног доласка избеглица из Србије, након што су "пробили" границу у Бапској, малом месту на подручју Илока.

Преко копнене границе на том подручју, наводи хрватска полиција, улазе "непрегледне колоне избеглица" које полиција преусмерава према Илоку, а услед њиховог великог броја блокиран је саобраћај на локалним путевима.

Избеглице које су у Хрватску ушле преко Бапске нико није очековао, јер је то подручје брдовито, па немају преглед кретања као када у Хрватску улазе преко Товарника који је у равници, преноси Хина.

До сада је у Хрватску преко илочког подручја ушао тек мали број избеглица, али су се очигледно трендови променили, указао је јутрос илочки градоначелник Звонимир Драгун на новонасталу ситуацију.

У Товарник је рано јутрос у 03.00 стигло 3.000 избеглица, а како је јавио ХРТ, избеглице и даље пристижу.

Два воза са око 2.000 избеглица већином из Сирије, Ирака и Авганистана ноћас су стигла до Ботова, пренео је хрватски портал Индекс.

Избеглице су опет препешачиле пар километара до места на коме их је преузела мађарска полиција.

Истовремено, око 10 аутобуса са избеглицама током ноћи је стигло на гранични прелаз Терезино поље.

У Хрватску је до сада стигло око 30.000 избеглица са Блиског истока.

Словенија не затвара границе, ситуација под контролом

Словенија не затвара своје границе, поступа према својим и правилима Европске уније и иако је под великим притиском избеглица ситуација је под контролом, саопштила је Амбасада Словеније у Београду поводом навода о постављању ограде на граничном прелазу Брегана-Обрежје.

Сарадња међу свим актерима је одлична, збрињавање миграната је одговарајуће, оцена је словеначке владе која наглашава да контрола мора да се врши.

"На граничном прелазу Обрежје полицајци стварају услове који ће омогућити неометан пролаз преко граничног прелаза. Полицајци не подижу ограде, већ су само преместили место где мигранти чекају на превоз у прихватне центре, у намери да се ослободе возне траке за путнички и теретни саобраћај", објашњавају из Амбасаде.

На тај начин, додају, Словенија обезбеђује безбедност избеглицама, као и путницима који прелазе гранични прелаз.

У Словенији је до сада регистровано око 2.700 миграната, а МУП и остале службе се припремају за могући нови талас избеглица са Блиског истока.

Међу њима је отприлике 40 одсто Сиријаца, следе Ирачани, Иранци и Авганистанци, а релативно велики број људи долази у Словенију без докумената.

Само 23, од 2.700 регистрованих особа затражило је у Словенији међународну заштиту. Међу њима је 19 држављана Ирака, један Мароканац и три особе из Ирана.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару