Читај ми!

Бивши посланик Јобика ослобођен оптужби за напад на Пастора

Тамаш Гауди Нађ, бивши посланик Јобика у мађарском парламенту, који је оптужен да је био иницијатор прошлогодишњег напада на председника Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, ослобођен је у првом степену "у недостатку кривичног дела".

Централни окружни суд у Будимпешти пресудио је да се не може говорити о подстицању, јер Гауди Нађ у говору на тргу испред мађарског парламента није помињао конкретну акцију, пише портал Војводина данас, преноси Танјуг.

Тужилаштво је тврдило да је под утиском говора овог бившег посланика више особа претећи наступило против Пастора.

Жена која је пљунула Пастора проглашена је кривом због вандализма, али је једна друга жена – такође оптужена да је увредила Пастора – ослобођена услед недостатка доказа.

У вези са осуђеном особом, стручно је мишљење да је у тренутку кад је починила кривично дело била "озбиљно ограничена", али је – пошто је 2013. већ условно осуђена за тешку телесну повреду – овога пута добила казну од 270 часова друштвено корисног рада.

Пошто је 244 часа већ одлежала у притвору, преостаје јој 26 сати друштвено корисног рада.

Овај портал подсећа да је Пастор нападнут 6. маја прошле године, када је напуштао конститутивну седницу новог сазива мађарског парламента испред којег је Јобик управо демонстрирао.

Гауди Нађ је, угледавши Пастора, узео микрофон од говорника и окупљенима скренуо пажњу на председника СВМ, назвавши га "истакнутим издајником Јужних крајева", додавши да је реч о "политичару који из користи прилаже гласове завараних Мађара".

Суд је оценио да су позвани сведоци, па и полицајци, сведочили насупрот оптужнице.

Тужилац је најавио жалбу у сва три случаја, док ће се адвокат осуђене такође жалити и тражити блажу казну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару