Читај ми!

"Ако буде требало, потпуно ћемо затворити Бајаково"

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић поручио је да је Хрватска спремна да потпуно затвори прелаз Бајаково–Батровци на граници са Србијом, уколико то буде потребно, и оптужио Србију да организовано шаље избеглице у Хрватску, уместо у Мађарску.

"Хрватска ће предузети све мере које су потребне да наши суседи не причају празне приче, него нека изволе слати људе који стижу из Грчке и Македоније директно аутобусима према (прелазима) Хоргошу 1 и Хоргошу 2. Апсолутно смо спремни да затворимо Бајаково ако буде потребно", рекао је касно синоћ Остојић за телевизију РТЛ, преноси Бета.

Објаснио је да Хрватска има стални прилив избеглица у Товарник.

"Нико ме не може уверити да баш ниједна особа не прелази из Србије у Мађарску. Мислим да је савршено јасно да је реч о организованој акцији превожења избеглица директно према Хрватској", рекао је министар.

Према његовим речима, Хрватска може да издржи такав притисак "док год има ситуацију транзита", али да је спремна и на "план Ц", уколико дође до затварања граница. Он, међутим, није желео да каже шта би тај план подразумевао.

Остојић је додао да је у Хрватску за неколико дана ушло више од 30.000 људи, а изашло око 27.000.

Упитан о критици српског министра да је неспособан, као и о изјави председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је владин "план Б" реакција на непостојећи "план А", Остојић рекао да се показују да српски званичници и председница Хрватске, која је из опозиционе Хрватске демократске заједнице, дају исте изјаве.

"Госпођа Грабар-Китаровић је, између осталог, оптужила и госпођу (Ангелу) Меркел за хаос. Онда се не морамо чудити ако следећи корак можда буде да и папа Фрања греши", додао је Остојић.

Хрватски министар је у понедељак у Опатовцу рекао да ће седам граничних прелаза са Србијом остати затворено док Србија не промени политику према којој избеглице усмерава само у Хрватску.

Затварање јединог отвореног граничног прелаза са Србијом, Бајакова, за теретни саобраћај, Хрватска досад није посебно објаснила, осим што је хрватски МУП у штуром саопштењу навео да ће одлука о обустави бити на снази "до стабилизације стања на граничном прелазу Брегана–Обрежје", између Хрватске и Словеније.

Премијер Хрватске Зоран Милановић раније је одбацио могућност затварања Бајакова, рекавши да би то могло да нанесе штету и Хрватској.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару