Читај ми!

Аустрија – решење за мигранте временски ограничени азил?

Народна партија Аустрије предложила је акциони план за савладавање избегличке кризе, који предвиђа временски ограничени статус азила, преносе бечки медији.

Лидер Народне партије Аустрије (ОВП), аустријски вицеканцелар Рајнхолд Митерленер истиче да план има за циљ да спречи да избеглице у Европи бирају "азил а ла карт", преноси Танјуг.

Азил према плану ОВП убудуће треба да буде дат ограничено на три године. Уколико након тог времена више не постоје разлози за заштиту, избеглица може бити протеран, а у супротном би се статус продужио на још две године.

Уколико се ситуација и после тог периода у земљи порекла не буде побољшала, његов боравишни статус постаће "неограничен".

Идеју ограниченог азила прихватио је аустријски канцелар Вернер Фајман, који, међутим, жели посебно решење за ратне избелице. Предлаже да, ако након пет година и даље дивља рат у Сирији, онда азиланти из те земље треба да добију временски неограничену заштиту.

Акциони план предвиђа и појачану борбу против кријумчара људи. Те мере садрже појачане контроле у пограничном простору, повећање службеника у истрази.

ОВП подвлачи да зидови унутар Европе нису никакво решење.

Истовремено, ОВП наглашава да не може бити да избеглице бирају земље у којима ће тражити азил.

Аустријска полиција је у међуврмену саопштила да очекује долазак око 1.000 избеглица у Никелсдорф, главни гранични прелаз између те земље и Мађарске.

У Аустрију је јуче је ушло скоро 10.000 избеглица и миграната.

Портпарол полиције Хелмут Марбан рекао је да Мађарска довози 1.000 избеглица и миграната до аустријске границе возом, а одатле ће они вероватно пешке ући у Аустрију.

Марбан је навео да је већина избеглица и миграната, који су јуче стигли у Аустрију преко Никелсдорфа, послата у привремена прихватилишта у другим деловима земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару