Читај ми!

"Хрватска влада нарушила односе са суседима"

Односи са суседима су нарушени, о томе пише цели свет, уместо да смо исказали солидарност, каже хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је вечерас у разговору за Дневник Нове ТВ да је реакција хрватске владе на избегличку кризу нарушила дипломатске односе Хрватске са суседима, преноси Танјуг.

"Наравно да су односи нарушени, о томе пише цели свет, уместо да смо исказали солидарност. Можемо се ми слагати или не слагати с политиком суседних држава, ипак начин на који се то решавало није био у реду. Мислим да треба разговарати, требало се договарати на који начин ће ићи тај избеглички талас", рекла је Грабар Китаровић, а пренела Хина.

Истакла је да је немачка канцеларка Ангела Меркел недавно позивала избеглице да дођу у Немачку.

"Ових дана је повукла ручну кочницу и рекла да Немачка не може да прими све те економске мигранте. То је учинила, а да заправо није свесна да је, у гужви у којој је било толико аутомобила, повукавши ручну кочницу, направила хаос на путу и тај хаос сада треба решити", поручила је председница Хрватске.

Она је "план Б" хрватске владе за избеглице назвала "реакцијом на 'план А', који није постојао".

"Цело лето сам инсистирала да се разговара, сасвим је било јасно да ће мигранти пре или касније почети да улазе у Хрватску. Требало је направити одговарајуће процене и симулације, морало се разговарати са суседима и ЕУ о томе колико је спремна да прихвати избеглица, односно миграната, и како ће Хрватска реаговати на то. 'План Б' је заправо стихија пребацивања избеглица у суседне земље", уверена је Грабар Китаровић.

Упозорила је и да није јасно шта ће се догодити наредних дана ако суседне земље затворе границе.

"На нама је да се организујемо и да коначно направимо чврсте планове, да кренемо у заштиту својих националних интереса и безбедности грађана", поручила је председница Хрватске.

"Чврсто инсистирам да на седници Европског савета која ће се одржати у среду у Бриселу, премијер Милановић, односно хрватска влада, чврсто иступи с неким захтевима", истакла је Колинда Грабар Китаровић.

Према њеним речима, пре свега треба дефинисати колико Европа може да прими миграната, затим солидарност, ко ће све то заједно платити, како ће се помоћи Хрватској, како улагати у земље које су прве земље прихвата, као што су Турска, Либан и Јордан, како осигурати границу између Турске и Грчке, која је заправо прва граница прихвата, и на крају како осигурати хрватску границу, тражити помоћ од ЕУ да се осигура да се преко хрватске границе не прелази илегално.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару