Читај ми!

ХРВ: Македонска полиција злоставља избеглице

Хјуман рајтс воч оптужује македонску полицију за лоше опхођење према избеглицама у транзиту кроз ту земљу, на путу ка Европској унији, а власти у Скопљу су тај извештај оцениле као сумњив.

Међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч објавила је извештај у којем наводи и сведочења миграната о томе да су их македонски званичници "физички и вербално злостављали на граници с Грчком, као и о лошем опхођењу полицајаца у прихватном центру Гази Баба, од јуна 2014. до јула 2015.", преноси Танјуг.

"Јасно је да Македонија има проблем с полицијским насиљем над тражиоцима азила и мигрантима. То се неће променити, осим ако македонске власти озбиљно не истраже оптужбе и идентификују све одговорне", рекла је представница ХРВ, Емина Церимовић, и позвала Брисел да изврши притисак на Скопље по овом питању.

Одговарајући на оптужбе, портпарол македонске полиције рекао је да је ова извештај сумњив, јер ХРВ не открива имена миграната и тражилаца азила чија сведочења наводи.

У овом извештају, ХРВ наводи да се већина интервјуисаних представила псеудонимима из страха за своју безбедност, пренео је АФП.

"Ако циљ није да се тенденциозно укаља име Македоније, већ да се заиста помогне тим људима, спремни смо да спроведемо истрагу о оптужбама", рекао је портпарол полиције, Иво Котевски.

ХРВ је интервјуисао 64 мигранта и азиланта, укључујући седморо деце, од којих су многи доживели злостављање македонске полиције, нарочито на граници с грчком и у прихватном центру Гази Баба у Скопљу.

Они су испричали да их је полиција тукла пендрецима, ударала, шутирала и вређала.

У неким случајевима, они су били шибама приморавани да трче између два реда полицајаца, који су их пендрецима ударали по леђима, раменима и глави, наводи ХРВ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару