Читај ми!

Ципрас положио заклетву као нови премијер

Лидер левичарске Сиризе Алексис Ципрас положио је вечерас заклетву као премијер, пошто је дан раније његова странка однела победу на ванредним парламентарним изборима у Грчкој.

Ципрас је тако започео други мандат, а заклетву је положио на грађански начин, што одудара од уобичајене праксе да се то чини у присуству свештених лица, пренео је Ројтерс.

Грчка црква није одвојена од државе и обично се премијери заклињу на Јеванђељу да ће поштовати Устав и законе Грчке и служити интересима народа, навела је агенција, преноси Танјуг.

Ципрас, који је атеиста, заклетву је положио пред председником Грчке Прокописом Павлопулосом.

Сириза је у недељу на изборима освојила 35,47 одсто гласова или 145 посланичких места у парламенту са 300 чланова, а Ципрас је већ саопштио да ће владајућу већину формирати са досадашњим коалиционим партнером, крајње десничарском странком Независни Грци (АНЕЛ), која је добила 3,69 одсто гласова и 10 места у парламенту.

На трећем кључном гласању Грка ове године, на којем је одзив био 55,4 одсто, што је мање него на јануарским изборима, опозициона коалиција Нова демократија освојила је 75 места, а следе "Златна зора" са 18 и Пасок са нешто мање места, док су при дну листе комунисти са 15 и Унија централиста са девет места у парламенту.

Очекује се да ће састав нове владе бити познат већ сутра.

Нова грчка влада мора да исправи грешке и слабости које су се показале у последњих седам месеци за време коалиционе владе, рекао је нешто раније Ципрас на партијском састанку. 

Први циљ нове владе је потпуно успостављање стабилности економије и оперативности банака, навео је Алексис Ципрас, преноси Танјуг.

"Гласачи су нам дали јасан мандат да наставимо уједињени да се боримо за дубоке промене и реформе, као и за извлачење земље из кризе", рекао је Ципрас, саопштила је грчка агенција АНА позивајући се на неименоване изворе из Сиризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару