Читај ми!

Конференција поводом 20 година Дејтонског споразума

У Бањалуци се одржава конференција "Двадесет година Дејтонског мировног споразума - погледи", у организацији градских власти и листа "Независне новине".

Конференција је подељена у три панела. На првом панелу "Поглед изнутра" уводничари су били високи домаћи званичници, док су на панелу "Поглед из региона" своје ставове изнели политичари из земаља региона, јавља Бета.

На трећем панелу, "Поглед извана" говорили су, између осталих, и представници земаља потписница Дејтонског мировног споразума.

Говорећи о теми "Шта су донеле досадашње надоградње Дејтонског мировног споразума", председавајући Председништва БиХ Драган Човић је рекао да се надоградњом покушало доћи до лакшег доношење одлука, али да су, међутим, ти процеси нарушили односе једнокоправности и конститутивности народа, "науштрб доношења мртвих одлука".

Човић сматра да је у првих десет година примене Дејтона направљено низ грешака, због чега је земља кренула у кривом смеру, те да се зато мора вратити изворним елементима Дејтона.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да није било измена Дејтонског споразума, "рат би се наставио мирнодопским средствима".

"Међународна заједница је морала то тако да ради, јер ми нисмо имали снаге и воље за измене. Све те измене не могу да замене изворни Дејтон", нагласио је Изетбеговић.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић сматра да Дејтонски споразум не спречава земљу да иде ка европским интеграцијама, а да бројни пројекти подразумевају сарадњу различитих нивоа власти у БиХ.

Председник РС Милорад Додик је рекао да је "БиХ данас место наметнутих политичких љубави и вежбалиште међународне заједнице", и додао да су међународни представници у БиХ "масовно кршили међународно право".

Додик је указао и на намере да се, мимо Устава и Дејтонског споразума, уместо Савета министара направи Влада БиХ.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је Дејтон један од најуспешних мировних споразума у свету, а да је показатељ његове успешности то што њиме нико у БиХ није незадовољан.

Учесницима конференције обратио се и председник Црне Горе Филип Вујановић, оценивши да БиХ за његову земљу има јасну међународу позицију.

"За Црну Гору држава БиХ је земља са два једнокоправна ентитета и три конститутивна народа и тако треба да остане", рекао је Вујановић.

Иначе, у једном тренутку Конференцију је обележила бурна расправа Изетбеговића са Додиком, након што је председник Српске рекао да је БиХ "место наметнутих политичких љубави, место исељавања, место где не успева повратак, вежбалиште међународне заједнице".

Изетбеговић му је одговорио да већински хришћанска међународна заједница подржава Бошњаке зато што су коректни и спремни на сарадњу.

"Да се сви понашамо као Милорад Додик не знам куд би нас то одвело", казао је Изетбеговић додавши да се Дејтон "третира као шведски сто са којег узимате оно што вам се допада и можете игнорисати оно што вам се не допада".

Изетбеговић је тврдио и да анекс седам Дејтонског споразума није спроведен, да се избегли нису вратили на своја огњишта, на шта је Додик одговорио да нико није спречен у томе, те нагласио да није заинтересован да се БиХ распадне, али и да није тај који ће прихватити политичка решења мимо Устава.

Конференцији је присуствовао и директор канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић, специјани изасланик председнице Хрватске Мате Гранић, председник Федерације БиХ Маринко Чавара.

Такође, учествују и бивши министри спољних послова БиХ и Србије Златко Лагумџија и Владислав Јовановић.

У раду Конференције учествују и високи представник у БиХ Валентин Инцко, шеф ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак, представник руске амбасаде у БиХ Алексеј Семенихин, заменик амбасадора Велике Британије Метју Лавсон и шеф политичког одељења Делегације ЕУ Томас Буш.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару