Читај ми!

Хрватска, избегличка криза и предизборне игре

Избеглички талас који је захватио Хрватску, након што је Мађарска затворила своје границе, и предизборна кампања довели су до тога да представници актуелне власти оптужују опозициону ХДЗ, из кога потиче председница Колинда Грабар Китаровић, да прави паралелну власт.

После супротстављених ставова по питању затварања граница и пропуштања избеглица са Блиског истока, којима су циљ пре свега Немачка и неке скандинавске земље, спорна тачка у односима на државном врху је у овом тренутку - треба ли, или не на границу послати и војску, преноси Танјуг.

Китаровић је јуче одржала седницу Савета за националну безбедност, коју је мало након почетка Милановић напустио, а на којој је она саборског заступника ХДЗ-а Андрију Хебранга именовала за њеног повереника за избеглице.

Тако су се на терену нашли представник актуелне власти, министар полиције Ранко Остојић и председничин изабрани повереник Хебранг, што умогоме усложњава ионако компликовану ситуацију у Хрватској, у коју је данас до подне ушло више од 20.000 избеглица - уморних, исцрпљених и понајвише збуњених.

Хебранг је, наиме, данас рекао да Милановић сноси историјску кривицу што није припремио Хрватску за избеглички талас, те да је пуштањем избеглица да у земљу уђу без контроле, повредио њен територијални суверенитет, због чега би, како каже, могао и кривично да одговара.

"Три месеца је било времена да покажемо да смо суверена и хумана држава. Нисмо показали ни једно ни друго. Суверенитет је повређен први пут након Домовинског рата, а што се тиче хуманих услова, ако ово Зоран Милановић назива хуманим условима, молим га нека дође и овде проведе две до три ноћи", рекао је Хебранг у Товарнику, пограничном месту на граници са Србијом.

Хебранг сматра да је на границу требало извести војску, не да, како је рекао, пуцају, туку и боду, него да физички телима спрече улазак избеглица у Хрватску.

Додао је да нико не сме да уђе у суверену државе пре него му се утврди идентитет.

Хебранг: Међу избеглицама најмање Сиријаца

Тврди да је добио информацију да је међу избеглицама најмање Сиријаца док су сви остали из држава у којима нема рата.

"И оно што је најстрашније, ми не знамо ко су они. Има ли међу њима ратних и економских избеглица и оних који долазе по разним тајним политичким задацима. Ми то не знамо", рекао је Хебранг сумњичаво приметивши да избеглице располажу са приличном количином новца коју троше у продавницама и возе се таксијима.

На примедбу новинара да Милановић сматра да је његово именовање за председничиног повереника непотребно, Хебранг је рекао да му је јасно да премијер то не разуме "јер не зна како функционише штаб у нормалним држава".

С друге стране, Хрватска је након првог налета избегличког таласа затворила све граничне прелазе према Србији, осим у Бајакову, а Милановић је потом најавио примену "плана б", који подразумева да избеглице треба нахранити, пружити им медицинску помоћ и омогућити им да стигну до словеначке, или мађарске границе.

Остојић је рекао да је ситуација у Хрватској, упркос неким потешкоћама стабилна, те да велика већина избеглица кроз Хрватску само пролази.

Када га је новинарка ХРТ-а упитала шта ће се догодити када Мађарска и Слоенија затворе границе, министар полиције јој је одбрусио "да је портпарол штаба за ширење хистерије".

Министар је казао и да је поносан што полиција није морала да примењује силу, што није било крви, а што су, како је рекао, неки прижељкивали.

Обрушио се Остојић и на председницу Китаровић, која је рекла да се ових дана из Србије очекује 40.000 нових избеглица.

"Немам појма о чему председница прича. Чујем да је именован и некакав повереник за прогнанике и избеглице, али не знам који је његов посао", рекао је Остојић и додао да му то личи на успостављање паралелне власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару