Хан: Крајње време да се помогне земљама Балкана

Европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан предложио је да се приближно милијарду евра издвоји за Турску ради решавања мигрантске кризе.

Хвалећи напоре Македоније, Хан је истакао да је крајње време да се помогне балканским земљама које се боре са приливом људи који беже од рата и сиромаштва на Блиском истоку и у Африци, јавиле су агенције, преноси Танјуг.

Асошијетед прес наводи да је Хан то рекао на крају његове дводневне посете Македонији, приликом обиласка прихватног центра у Ђевђелији, на јужној граници са Грчком, где је свакодневно око 5.000 миграната у транзиту ка Србији и просперитетнијим европским земљама.

Хан је, како преноси АФП, рекао да се ЕУ суочила са неколико задатака и да мора да помогне чланицама на "првој линији" у избегличкој кризи и "јачању спољних граница", али је "много важније помоћи земљама у овом региону да се прилагоде овој ситуацији".

За предлог да се Турској упути помоћ, Хан је рекао да би та средства помогла тој земљи да се "бори са тим изазовом и да пружи људима перспективу да остану у том региону, како би се што пре буде могуће вратили натраг у регионе из којих потичу и родне градове".

АФП подсећа да је француски председник Франсоа Оланд прошле недеље рекао да ће тражити да се у среду одржи специјални самит ЕУ због "рада са Турском" и охрабрења сиријским избеглицама да остану на турској територији док се рат не заврши.

Агенција подсећа да је током четворогодишњег рата из Сирије избегло више од четири милиона људа, од чега је скоро половина нашла уточиште у Турској.

Више од милион је у Либану, а скоро 630.000 у Јордану, наводи француска агенција.

Приликом обиласка прихватног центра у Ђевђелији, европски комесар за проширење је најавио да ће тим Европске комисије заједно са македонским експертима од понедељка процењивати и утврђивати потребе у опреми, људским ресурсима и финансијској помоћи, која ће бити потребна македонским властима при решавању мигрантске кризе.

Македонски министар унутрашњих послова Митко Чавков, како је пренела агенција МИА, рекао је да су национална решења парцијалан приступ, али да се ситуација неће побољшати без ефикасне и јединствене реакције ЕУ.

Македонска скупштина је јуче продужила ванредно стање на јужној граници до 15. јуна 2016. године, због повећаног прилива избеглица.

Од почетка ове године, 300.000 миграната прошло је кроз Македонију, подсећа македонска агенција.

АП наводи да је сада на граници код Ђевђелије по новом поступку регистрације мигрантима дозвољено да се укрцавају на возове, аутобусе или таксије ка граници са Србијом на северу.

Македонска полиција је саопштила да је више од 83.000 људи за протекла три месеца прошло кроз Македонију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару