Читај ми!

Словенија оптужује Хрватску за долазак избеглица

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец позвао је на разговор амбасадорку Хрватске у Словенији Весну Терзић како би јој саопштио да њена земља није поступила у складу са прописима ЕУ кад је реч о актуелној избегличкој кризи.

Ерјавец је рекао да споразуми и закони ЕУ морају да се поштују, позивајући се на то што Хрватска шаље избеглице које су стигле у ту земљу даље у Мађарску и Словенију, уместо да им понуди помоћ, пренела је агенција СТА, преноси Танјуг.

Амбасадорка Терзић је рекла да Хрватска има великих проблема и да их је број избеглица изненадио, рекао је Ерјавец новинарима после састанка, а уочи седнице словеначког Националног савета за безбедност.

Разговор министра и амбасадорке је окончан тиме што су се обоје сложили да њихове земље треба да поступају у складу са законима ЕУ и билатералним споразумима, навео је Ерјавец.

Ерјавец је после састанка истакао да најновији развој догађаја није добар за односе две земље и да су неке изјаве хрватског премијера Зорана Милановића биле посебно неприкладне.

"Важно је да земље сарађују за корист људи који желе бољи живот. Они не желе да остану ни у Хрватској ни у Словенији, али ми морамо да им обезбедимо одговарајуће услове", закључио је Ерјавец.

Раније данас, државни секретар у словеначком Министарству унутарњих послова Боштјан Шефиц оптужио је Хрватску да поступа против прописа и европских правних тековина,  јер наводно неконтролисано препушта избеглице према словеначкој граници, а неке од њих није ни регистровала како би требало. 

По његовим речима, само у Брежицама је до 14 часова утврђено да је пристигла 251 избеглица, а словеначка полиција је за њих утврдила да су преко ноћи незаконито ступили у Словенију која је део шенгенског простора.

Словеначки премијер Миро Церар, који је јуче искључио могућност организације хуманитарних коридора рекавши да је то некоректна и опасна идеја и да Словенија мора да чува спољну границу "Шенгена".

Церар још није реаговао на најновије изјаве хрватског премијера Зорана Милановића да ће Хрватска од данас променити поступање према избеглицама јер суседне државе "гледају у страну" и пребацују на друге то кризно питање.

Опозиција и НВО позивају на отварање граница 

У међувремену, Словеначки противрасистички фронт позвао је све демократске и солидарне словеначке снаге да се окупе на граничном прелазу Ригонце (Добова) како би влади поручили да нема граничне диктатуре.

"Дајмо влади Републике Словеније јасну поруку да ће Словенија показати солидарност и да никада нећемо постати гранична диктатура", стоји у позиву и додаје: "Ни границе нас неће зауставити", преноси Танјуг.

И део словеначке опозиције заложио се за отварање граница за избеглице и мигранте и већу солидарност према њима, придруживши се тако критикама у јавности због суспензије шенгенског уговора и контроле границе с Мађарском, као и забране уласка избеглица из Хрватске.

Од владе траже да уместо празних речи испуни ранија обећања да ће бити солидарна и да одмах омогући безбедан прелаз избеглица и неопходну помоћ.

Матеј Ватовец, посланик опозиционе Удружене левице рекао је да је враћање избеглица у Хрватску и Мађарску недопустиво и у супротности с пресудом Европског суда за људска права из 2014, која каже да је свако враћање људи против њихове воље потенцијално кршење људских права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару