Читај ми!

ИД прети амбасадама Јапана и Саудијске Арабије у БиХ

Амбасаде и резиденције Јапана и Саудијске Арабије у БиХ су под директном претњом напада припадника Исламске државе, због чега су босанско-херцеговачке безбедносне агенције максимално појачале мере осигурања тих дипломатско-конзуларних представништава у Сарајеву, објавиле су "Независне новине".

Независне новине наводе да су за поменута сазнања добила потврду у Министарству безбедности БиХ, Дирекцији за координацију полицијских тела, али и у Министарству спољних послова БиХ, као и у Амбасади Јапана у БиХ, која је добила инструкције о "понашању" од Министарства спољних послова своје државе, преноси Танјуг.

"Тачно је да смо добили захтев за појачање мера обезбеђења резиденција и амбасада Јапана и Саудијске Арабије након информација о могућим нападима ИС на дипломатске мисије ових држава у БиХ. Вербалне ноте ишле су преко Министарства спољних послова", потврдио је Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тела у БиХ.

Да је претња озбиљна и нимало безазлена, потврђује и сама чињеница да су дипломатска представништва ових држава означена као мете у магазину "Дабик", онлајн издању Исламске државе, путем којег ова терористичка организација шири своју пропаганду и регрутује нове чланове, пише бањалучки лист.

Јапански шеф дипломатије Фумио Кисхида изјавио је страним медијима да су већ послате инструкције дипломатским мисијама Јапана у БиХ, али и у Малезији и Индонезији, које су такође мета ИС.

Вилић наводи да, у овом тренутку, нема информација о другим потенцијалним метама у БиХ.

"Пратимо ситуацију, перманентно размењујемо информације и предузимамо потребне радње", закључио је директор Дирекције.

Министар сигурности Драган Мектић истиче да босанско-херцеговачке власти и агенције "прате стање" и да су у контакту са свим амбасадама у БиХ.

"Где год постоји таква опасност, ми ћемо деловати. У овом тренутку могу да потврдим да су то амбасаде Јапана и Саудијске Арабије и да смо у договору са њиховим представницима појачали мере заштите тих амбасада", рекао је Мектић јуче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару