Читај ми!

Мађарска почела градњу капије на прузи Београд–Будимпешта

Почели радови на постављању капије на прузи која од Суботице води ка Сегедину, а преко које избеглице у последње време у већој мери илегално прелазе границу Србије и Мађарске.

На прузи Београд-Будимпешта, на мађарско-српској граници, поред жичане ограде са обе стране, ниче и конструкција за капију. Иако се код пограничног места Келебија не може срести ниједна избеглица, мађарска Влада је одлучила да и дуж ове пруге физички онемогући пролаз мигантима.

Пошто су стручњаци мађарских железница обишли терен, данас je почeлo постављање бетонских стубова, а за понедељак је најављено и постављање саме капије на пругу, јавила је телевизија М1.

Како јавља извештач РТС-а, капија ће бити постављена на прузи Београд-Будимпешта, код места Келебија. Капија ће бити функционална већ у понедељак, биће отварана само у случајевима када треба да прође воз. За мигранте пролаз неће бити дозвољен.

За пролаз миграната ће до понедељка у поноћ бити отворена пруга Хоргош-Реске (Суботица-Сегедин), после чега ће бити затворена, али још није сигурно да ли ће и ту бити постављена капија или ограда.

На прузи Хоргош-Реске већ патролирају припадници војске Мађарске. Избеглице пругом, преко зелене линије илегално улазе у Мађарску, а војска и полиција их за сада у томе не спречавају.

На прихватном пункту Реске данас је било мирно. Избеглице су у реду стрпљиво чекале на аутобусе који су их током целог дана превозили у регистрационе центре широм Мађарске. Они који не желе да оставе отиске прстију у Мађарској, беже кроз поља...

Због свакодневног великог прилива људи, многе избеглице ноћ проводе под отвореним небом на пункту Реске. Чак и вишечлане породице са малом децом одлучују се на неизвесно путовање.

Од почетка године регистровано је 181.014 илегалних улазака у Мађарску. До петка у поноћ поднето је 166.465 захтева за азил, од чега само у петак 2.093, изнео је на конференцији за новинаре Атила Киш, заменик директора националне имиграционе канцеларије, преноси МТИ.

Мађарска полиција је саопштила да су за протекла 24 сата у Мађарској регистрована 3.023 илегална мигранта. Примећује се да последњих дана има много више породица са малом децом која пристижу.

Највише избеглица регистровано је на територији пограничне Жупаније Чонград - 2.818 у 50 група, укључујући и 732 детета, а највише њих регистровано је у околини Рескеа, а углавном се ради о избеглицама из Сирије, Авганистана и Пакистана.

На територији ове жупаније само током јучерашњег дана покренут је поступак против 12 кријумчара људи, међу којима је и један држављанин Србије.

Њега је на ауто-путу М5 у околини Домасека зауставила полицијска патрола, а у његовом аутомобилу се налазило четворо избеглица из Сирије које је намеравао пребацити у Аустрију.

Држављанин Србије је у притвору, док су држављани Сирије предати у надлежност имиграционих органа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару