Читај ми!

Мађарска би да буде домаћин конференције о избеглицама

Мађарска је понудила да буде домаћин конференције на којој би учеsтвовали њени јужни суседи, државе које нису чланице Европске уније, попут Србије или Македоније, а на тему масовног прилива избеглица и миграната из балканских земаља.

"Будимпешта ће бити срећна да буде домаћин конференције која би се бавила управо сарадњом између западних земаља и земаља западног Балкана", изјавио је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто током боравка у Прагу, пренео је Танјуг.

Сијарто је најавио да ће од наредне недеље, Мађарска кривично гонити свакога ко "нарушава граничну инфраструктуру", пренела је агенција АФП.

Агенције подсећају да је 175 километара жичане ограде постављено на граници између Мађарске и Србије.

У међувремену, мађарске железнице најавиле су да ће сутра почети са радовима на постављању капије на прузи која од Суботице води ка Сегедину, а преко које избеглице у последње време у већој мери илегално прелазе границу Србије и Мађарске.

Мађарска телевизија М1 преноси да су стручњаци овог предузећа данас обишли терен и за сутра најавили постављање бетонских стубова, а за понедељак и постављање саме капије на пругу.

Ова телевизија такође наводи да је и данас настављен прилив избеглица из правца Србије, уз напомену да се сада не задржавају четири до пет сати на отвореном као почетком недеље, већ се одмах организовано пребацују аутобусима у кампове где су збринути.

На јужној граници Мађарске већ је распоређено око 3.800 војника, а њихов главни задатак је да учествују у изградњи ограде дуж границе са Србијом, изјавио је мађарски министар одбране Иштван Шимичко. Мађарска полиција ухапсила 3.226 миграната који су јуче илегално прешли границу.

Шимичко је, у изјави каналу ТВ2, потврдио новинске наводе да се сваког дана изгради око 10 километара ограде, преноси мађарска агенција МТИ, наводи Танјуг.

У складу са иницијативом названом "Одлучна акција 2015", која је покренута у среду, задатак мађарске војске је да обезбеђује границу заједно са полицијом пошто је "дуж границе потребна заштита живих снага, ограда није довољна", закључио је мађарски министар одбране.

Како је јуче саопштено из кабинета мађарског премијера, та земља би могла да заврши изградњу око четири метра високе и 175 километара дуге ограде на граници са Србијом почетком октобра, пре најављеног рока, 31. октобра, како би зауставила прилив избеглица и емиграната.

У међувремену, мађарска полиција је ухапсила 3.226 миграната који су илегално прешли границу на југу Мађарске претходног дана, саопштила је мађарска полиција.

Већина ухапшених у покушају да пређу границу код граничног прелаза Реске су Сиријци, Авганистанци и Пакистанци, навео је МТИ.

Широм Мађарске током јучерашњег дана откривено је 3.601 миграната, а затворено 19 особа осумњичених за кријумчарење људи, наведено је у саопштењу мађарске полиције.

Мађарско министарство унутрашњих послова предложило је Влади увођење кризног стања због масовног прилива избеглица, преноси портал Војводина данас, наводи Танјуг.

Мађарска ипак неће формирати транзитне зоне које би биле отворене према Србији, изјавио је министар Јанош Лазар задужен за вођење Канцеларије премијера и најавио отварање два до три нова прихватна центра.

Лазар је рекао да 15. септембра у поноћ почиње "ново рачунање времена", то јест да они који хоће да уђу у Мађарску морају да се јаве на некој од званичних улазних тачака и да ће на граничним прелазима моћи да затраже статус избеглице, а да ће се током периода обраде тог захтева - највише 12-14 дана - тим људима бити обезбеђена правна заштита и снабдевање.

"Они који не затраже статус избеглице мораће да чекају на ивици мађарске границе, или у Србији. Њиховим снабдевањем ће морати да се позабави и Србија, а мађарска влада тражи и сарадњу Мађарске малтешке добротворне службе, Мађарске екуменске организације и мађарског Црвеног крста", рекао је Лазар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару