Читај ми!

Сукоб полиције и избеглица на Лезбосу

Група од око 1.000 нерегистрованих избеглица, већином из Авганистана, сукобила се са полицијом и припадницима грчке обалске страже, покушавајући да уђе на трајект на острву Лезбос, објавили су тамошњи медији.

Према агенцији Ројтерс, са полицијом се сукобило око 200 избеглица.

Полиција је сузавцем растерала избеглице, које су претходно бацале каменице и узвикивале: "Атина, Атина!", покушавајући да се укрцају на трајект "Блу стар 1", преноси Танјуг.

Лезбос је једно од грчких острва на која стижу хиљаде избеглица и миграната, прелазећи из Турске у пренатрпаним чамцима, у нади да ће стићи до западне Европе.

Инцидената је било на острву Кос. Организација за људска права Амнести интернешнал саопштава да је група Грка физчки напала избеглице на том острву и да полиција није брзо реаговала.

Нападачи који су користили и палице викали су "Вратите се у своје земље", наводи Амнести, а преноси Бета.

Та организација је позвала Грчку и европске власти да брзо побољшају "паклене" услове с којима се суочавају хиљаде миграната који чекају на процедуре на острву Кос на истоку Егејског мора.

Амнести је саопштио да су његови чланови синоћ видели нападе на мигранте у којима је учествовало до 25 људи, и да је полиција интервенисала сузавцем так кад су почели физички напади.

Око 4.000 миграната се налази на Косу до којег су малим бродовима стигли из оближње Турске, наводи Амнести, додајући да је ситуација грозна. То острво нема прихватни центар па многи мигранти спавају на отвореном без адекватне количине воде и хране.

У међувремену, грчка обалска стража спасла је неколико стотина избеглица и миграната из мора у водама око источних егејских острва.

Из мора око острва Лезбос, Самос, Агатониси, Калолимнос и Кос, од четвртка до петка ујутру, спасено је 535 људи, у 12 инцидената.

У овај број не спада на стотине избеглица које су саме успеле да стигну до грчких обала из Турске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије