Читај ми!

Загреб, 400 килограма заборављеног уранијума

Готово 400 килограма уранијума, који није заведен у службене обавезне евиденције нуклеарног материјала, чува се без посебних безбедносних мера за заштиту од зрачења и крађе у центру Загреба, у складишту нуклеарног отпада Института Руђер Бошковић, објавио је Вечерњи лист.

Власник фирме која је санирала одлагалиште и припадајућу лабараторију Младен Новаковић потврдио је загребачком листу да се до пре неколико седмица није знало за тај нуклеарни отпад, наводи Бета.

Лист наводи да је вест о проналаску нуклеарног материјала, потенцијално врло опасног за здравље људи и околину, али и погодног за злоупотребу у криминалне сврхе, шокирала хрватске безбедносне и стручне службе.

Државни завод за радиолошку и нуклеарну сигурност о свему је обавестио Владу, а у истрагу о његовом пореклу укључене су и домаће тајне службе.

Лист наводи да је реч о "жутом колачу", прочишћеном концентрату уранијеве руде, која сарджи уранијев оксид, који се обогаћивањем претвара у нуклеарно гориво.

Ниво радијације у складишту био је већи од допуштене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије