Читај ми!

Аустријанци појачали контроле, километарске колоне на граници

На ауто-путу у Мађарској према граници са Аустријом формирана је колона аутомобила у дужини од 30 километара, након што су аустријске власти на источним границама пооштриле контролу возила у којима би могле да се крију прокријумчарене избеглице. Воз који је кренуо из Мађарске за Минхен са око 400 избеглица заустављен на граници са Аустријом.

На мађарској страни, према некадашњем граничном прелазу Никелсдорф-Хегјешхалом, колона је достигла 30 километара, док на прелазу Шопрон-Клингенбах колона је достигла дужину од шест километара, а на прелазу Копохаза-Дојчкројц четири километра, преноси Танјуг.

Аустријска министарка унутрашњих послова Јоана Микл Лајтнер изјавила је за ОРФ да је Аустрија пооштрила контролу на источним границама, након што је прошле недеље у напуштеном камиону на ауто-путу у тој земљи нађено више од 70 мртвих избеглица који су дошли преко Мађарске.

Аустријска полиција је упозорила министарку да се трагедија, која је откривена у камиону паркираном у зауставној траци код места Парндорф, може у свако доба поновити, јер су у протекло време учестало заустављана возила са десетинама миграната у простору за превоз терета.

Нове контроле требaло би да се спроводе на свим међународним главним саобраћајницама, тако да ће главна тежишта контрола бити и према Немачкој и Словачкој, у сарадњи са тамошњим полицијама.

Министарство унутрашњих послова истиче да је свесно да ће, због привремених контрола, доћи до дужих чекања и гужви, али је приоритет спасавање живота и делотворна борба против кријумчара.

"Суочени смо са злочинцима који су без скрупула. Због тога морамо да делујемо против њих са посебном оштрином како бисмо се успешно борили против те врсте криминала", истакла је Микл Лајтнер.

 

Према њеним речима, порука кријумчарима је да неће моћи да се осећају безбедно у Аустрији, јер ће, ако буду ухваћени, морати у затвор.

"Криминалци су међународно умрежени и делују тако. Због тога морамо и ми да међународно делујемо", нагласила је она поводом договорних контрола са баварским, мађарским и словачким властима.

Аустријска министарка је предложила и да Европска унија смањи или ускрати финансијску подршку државама чланицама које не приме довољан број избеглица.

"У европској заједници не можете да бирате само оно што за вас представља најбољу опцију", рекла је она говорећи о земљама које су одбиле да приме многе тражиоце азила. 

Истовремено је Црвени крст на прелазу Никелсдорф-Хегешхалом започео припреме за масовни долазак имиграната.

Полиција очекује масовни долазак до 7.000 људи, који су пре завршетка зида Мађарске ка Србији ушли на мађарску територију и који сада треба да стигну до Аустрије.

Аустријске власти су откриле данас више од 200 избеглица, а пет особа је ухапшено због кријумчарења људи у оквиру операције спроведене применом нових мера дуж аустријских граница, саопштило је Министарство унутрашњих послова Аустрије.

"Откако смо почели да примењујемо мере које смо усагласили са Немачком, Мађарском и Словачком, пронашли смо више од 200 избеглица из таквих возила и ухапсили смо пет кријумчара", рекао је директор за јавну безбедност у том министарству Конград Коглер, пренео је Ројтерс.

У протекла три дана мађарска полиција је ухватила 8.792 мигранта који су покушали да уђу у Мађарску, већином преко Србије.

Возови са избеглицама прешли из Мађарске у Аустрију

У међувремену су четири воза, међу чијим се путницима највероватније налазе и избеглице, прешла из Мађарске у Аустрију, објавила је агенција Ројтерс с лица места.

"Аустријске железнице раније су саопштиле да је један воз задржан на граници, јер је био пренатрпан, док је бечка полиција поручила да ће Аустрија проверавати да ли су избеглице тражиле азил у Мађарској, и да их неће пропуштати, ако су то учиниле.

Остали мигранти моћи ће да остану у Аустрији две седмице, док не одлуче да ли да траже азил у тој земљи.

Они који не затраже азил у Аустрији, биће враћени у последњу земљу свог транзита, рекао је портпарол полиције.

Раније данас, воз с групом од око 400 избеглица, заустављен је на граници са Аустријом, само неколико часова по поласку из Будимпеште.

Претходно се на железничким станицама у Мађарској окупило неколико хиљада избеглица којима је дозвољено да се укрцају у возове и крену за Аустрију и Немачку.

У међувремену, немачка влада је саопштила да не постоје никакви специјални возови који довозе у ту земљу избеглице из Мађарске и истакла да европски закони прописују да тражиоци азила, који долазе у Мађарску, морају прво тамо да се региструју.

Иначе, портпаролка цивилне групе "Помоћ за мигранте" Зузана Зохар, навела је да се око 2.000 избеглица налази у транзитним зонама у будимпешти, што је много више од броја за који су предвиђене.

Зузана Зохар оптужила је мађарске власти да у протекле две седмице нису регистровале око 12.000 избеглица, препустивши их цивилним групама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару