Читај ми!

Лазар: На снази велика сеоба народа у Европу

Шеф кабинета председника Владе Мађарске Јанош Лазар ијавио је да је ове године у Мађарску до почетка августа ушло 120.000 миграната, а процена је да би овим темпом до краја године стигло између 250 и 300 хиљада миграната. Овде се не ради о избеглицама, већ о сеоби народа која може да угрози европски начин живота и вредности које негујемо, напомиње Лазар.

Јанош Лазар је истакао да мађарска Влада не може да реши овај глобални проблем, али мора да штити суверенитет земље и одбрани своје границе.

Водећи министар у Орбановом кабинету рекао је да ће Мађарска покренути информативну кампању са билбордима, радио и ТВ спотовима у транзитним земљама, међу којима је и Србија, која треба да одврати мигранте од доласка у Мађарску и да их увери да се не исплати плаћати кријумчарима људи.

"Наш циљ није затварање граница, већ желимо да те људе упутимо на званичне граничне прелазе и да демотивишемо кријумчарење људи. Кампањом ћемо их упознати са тиме да су од 1. августа пооштрени прописи око добијања азила у Мађарској", указује Лазар.

Понавља да ће оштећење привремене ограде на граници ускоро бити третирано као кривично дело и додаје да ће Мађарска пружити мигрантима помоћ као људима, али да се морају спречити масовни илегални преласци границе.

Шеф кабинета председника Владе Мађарске рекао је да се због тога подиже ограда и да до 31. августа мора да буде готова "прва линија ограде".

Најављује да ће Влада на седници 18. августа вероватно донети одлуку да се дуж 175 километара мађарско-српске границе подигне и друга ограда.

Лазар је додао да се неколико политичара из Европске Уније позитивно оценило одлуку о подизању привремене ограде на мађарско-српској граници.

Јанош Лазар је подсетио да је Мађарској из фондова Европске Уније за решавање проблема са миграцијама опредељено свега 61,5 милиона евра помоћи, што је назвао "смешним новцем" јер су Грчка, Италија и Шпанија добиле по 450 до 500 милиона евра.

По речима Лазара, Мађарска је међу најугроженијим земљама у Европској Унији према броју миграната по глави становника.

Најавио је да ће Мађарска ће градити два нова кампа за привремени смештај избеглица ван насељених места, јер су досадашњи пуни и у њима редовно борави између 4.000 и 5.000 миграната.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару