Читај ми!

Оптужница за напад на седиште Председништва БиХ

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против двојице мушкараца које терети да су током масовних протеста у фебруару прошле године подметнули пожар у згради Председништва БиХ у Сарајеву, при чему је уништен део државног архива.

Годину и по након што су Федерацију БиХ потресли призори насиља са улица Сарајева, Зенице, Тузле и Мостара подигнута је оптужница против Салема Хатибовића (57) из Сарајева и Нихада Трнке (23) из Коњица.

Како је наведено у оптужници, Хатибовић је у поподневним сатима 7. фебруара дошао својим возилом пред зграду Председништва БиХ у Сарајеву, након чега је из пртљажника извадио и насилним демонстрантима, међу којима је био и Трнка, поделио боце с молотовљевим коктелима.

Користећи те импровизоване направе демонстранти су запалили паркирана службена и полицијска возила, а боце су потом кроз разбијене прозоре убацили у зграду Председништва БиХ и тако изазвали пожар.

Хатибовић се додатно терети да је запалио једну од полицијских кућица уз зграду Председништва БиХ, док је Трнка запаљену боцу убацио кроз прозор у простор у којем је смештен Архив БиХ, преноси Хина.

Трнка је потом, заједно с другим деминстрантима, запречио прилаз ватрогасцима који су стигли како би угасили пожар.

У оптужници се наводи да су Хатибовић и Трнка одговорни за материјалну штету већу од 200.000 евра, као и за непроцењиву штету насталу уништавањем дела архивске грађе везане за културно-историјско наслеђу БиХ.

Пожаром су, уједно, изазвали опасност по живот људи и имовине чиме су починили тешко кривично дело против опште безбедности.

Тужилаштво БиХ наводи како је пре подизања ове оптужнице спровело темељну истрагу, а кривицу оптужених намерава да докаже позивањем око 35 сведока и пет стручних вештака из различитих области, као и кроз више од 50 доказних материјала укључујући видео-снимке.

Тужилаштво БиХ уједно наставља активности на идентификовању и процесуирању и других особа које су учествовале у паљењу и уништавању зграде Председништва БиХ и седишта других тела босанско-херцеговаче власти.

Фебруарски протести били су подстакнути незадовољством укупним стањем у БиХ и довели су до пада четири владе у кантонима унутар Федерације БиХ.

Током насиља на улицама већих градова у том ентитету уништена су седишта кантоналних влада у Зеници и Тузли, као и неколико зграда у Мостару.

До сада нико није идентификован као оргаизатор насилних протеста, а кажњен је једино директор Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) Горан Зубац, који је правоснажно осуђен на годину дана затвора јер је одбио захтев за ангажавање посебне јединице СИПА-е на заштити зграде Председништва.

Након изрицања пресуде, почетком августа, смењен је с дужности директора кључне полицијске агенције у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару