Читај ми!

Грчку чека фискални шок

Банке у Грчкој поново почињу да раде. Ограничења исплате и контрола кретања капитала остају на снази, иако ће бити мањих олакшица. Први пут после неколико месеци, идуће недеље у Атину долази чувена тројка – стручњаци Европске централне банке, Међународног монетарног фонда и Европске комисије, да би надгледали спровођење реформи.

Још један кључан дан за економски опоравак Грчке. Декретом владе банке затворене од 29. јуна, поново у понедељак отварају врата. У једном дану Грци ће моћи да подигну више од 60 евра, али не више од 420 евра недељно. Моћи ће поново да користе кредитне картице за куповину у иностранству.

"Новца више нема. Морамо сада да се привикнемо на то и прионемо на посао", каже један Атињанин. Незадовољан је и његов суграђанин.

"Толико људи је гласало за ову владу, а она је срушила наша надања. Влада ће ускоро пасти, јер су превише лагали", сматра он.

Грчка економија, већ тешко погођена вишегодишњом рецесијом, спрема се за фискални шок. Од сутра важи нови, виши ПДВ на цене воде, енергената, свежих намирница, јавни превоз и такси, ресторане, услуге. 

"Ми смо у слепој улици. Немамо куда ако не урадимо оно што је влада обећала. Нисам гласао за Ципраса, али сам сада сигуран да у правом смеру води земљу", сматра један од пролазника.

Велики ударац доживели су они који су завршили радни век, јер су просечне пензије смањене. Услове кредитора на својој кожи осетиће и мали предузетници, јер ће продавнице морати да раде дуже, па и недељом. У главној атинској улици тихи бојкот.

"Шта нам је остало него да штрајкујемо. Наставићемо да се боримо за своја права, без обзира на то ко је на власти", каже Атињанка.

За премијера Алексиса Ципраса нема предаха, јер споразум из Брисела захтева гласање и о другим реформама.

Већ у среду пред парламентом је закон о банкама. Хитан кредит од седам милијарди евра брзо ће потрошити. Сутра истиче рок за исплату дуга Европској централној банци, а Грчка још није вратила паре ММФ-у – то је нешто више од шест милијарди евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи