Читај ми!

Осуде из БиХ и дан након напада у Поточарима

Осуде из БиХ стижу и дан након инцидента у Поточарима у којем је нападнут премијер Србије Александар Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Бањалуци да га је посебно дирнула реакција мајки Сребренице које су осудиле јучерашњи напад на премијера Србије у Поточарима.

Захваљујући на таквом реаговању Додик је навео да је то прави одговор. "На крају њихов бол који су доживеле не може да замени никаква квалификација тог догађаја. Оне су изгубиле најмилије као и многе друге мајке, браћа, сестре... на свим странама на којима су страдали у рату", рекао је Додик у изјави новинарима у Бањалуци, преноси Фена.

Ратна дешавања у Сребреници председник РС назвао је "огромним злочином према бошњачком народу".

Међутим, навео је да удружења мајки Сребренице не треба да улазе у политичка питања, већ да остану у ономе што се односи на поштовање њихових страдалих у рату.

Оценио је да је Вучић отишао у Сребреницу и практично показао како он види политику помирења и тако је његово присуство требало да буде схваћено.

"Да није било адекватне реакције из обезбеђења, који су махом били из Специјалне једнице МУП РС-а, очигледно да би линч и стампедо који је кренуо на Вучића, могао да има далекосежне последице, само да се закаснило с његовом евакуацијом", указао је Додик.

На питање колико су нарушени српско-бошњачки односи након овог случаја, он је додао да се мора разговарати и да је то једино решење.

"БиХ можемо да направимо само као заједничку земљу, довољно комотну за све и она не сме да буде организована ни за један народ ексклузивно. Ако будемо способни да то урадимо можемо превазићи проблеме", додао је Додик.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да власти Босне и Херцеговине и Србије неће допустити да напад на српског премијера Александра Вучића у Сребреници утиче на добре односе двеју држава.

Засад нема информација о починитељима, рекао је Црнадак и додао очекује да "они који су то урадили буду откривени".

Кавазовић: Иза напада не стоје Сребереничани 

Поглавар Исламске заједнице у БиХ, реис-ул-улема Хусеин Кавазовић убеђен је да иза инцидента не стоје Сребреничани.

"Ово су изазвали они који су дошли овде, не могу судити с којом намером, и ово се у сваком случају није требало догодити", рекао је Кавазовић.

Истакао је да између Бошњака и Срба треба градити помирење и да је скуп требало да прође достојанствено.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је у Поточарима било припремано нешто много горе и теже од каменовања премијера Србије, што је могло да буде додатни окидач за десталибилизацију на Балкану а поготово у БиХ.

Стевандић је рекао новинарима да већ неколико месеци трају процеси дизања националних тензија, а опет су се појавиле приче о укидању ентитета, те о резолуцијама које намећу хипотеку Републици Српској, пренела је РТРС.

"Да се јуче десио неки озбиљнији инцидент, ми данас не бисмо присуствовали овако лепом дану. Срећом то се није десило. Нисам сигуран да ли ћемо ми извући неке поуке за будућност, јер смо увек били слуге туђих интереса и лако наседамо", рекао је Стевандић, пред почетак обновитељске скупшине Изворног СДС-а.

Сребренички Срби забринути после напада 

И Срби у Сребреници забринути су после јучерашњег напада на премијера Александра Вучића у Меморијалном центру Поточари и оцењују да се ради о нападу на државу Србију и српски народ.

Председник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић је, у изјави Танјугу, осудио напад на премијера Вучића.

Истакао је да се ради о нападу на државу Србију и српски народ, али и на демократију, толеранцију, мир, суживот.

"Мислим да ће нас тај догађај вратити много година уназад", истакао је Миловановић.

Објаснио је да не може рећи да ли су нападачи људи из Сребренице, али да би желео да нису, те да ће истрага показати ко су.

"Сигурно је да је тај напад био организован, да је припреман, и да је то напад на државника државе Србије, што сигурно није добра порука, посебно за нас који живимо овде у Сребреници", рекао је Миловановић.

Заменица начелника општине Сребреница Биљана Ракић најоштрије је осудила јучерашњи напад, истичући да се ради о великом пропусти организатора и безбедносних агенција.

"Мислим да ће ово значајно утицати на процес помирења и суживот. Сребреница је иначе позната по томе како направи пет корака унапред и увек пред овакве догађаје врати три корака уназад. То је константно присутно у Сребреници. Имам утисак да неко са стране не дозвољава Сребреници да напредује како би требало", нагласила је Ракић.

Младен Грујичић, председник општинске организације породица заробљених и погинулих бораца Сребренице, сматра да је оно што се јуче десило у Поточарима оставило необрисив траг на Србе у Сребреници.

Упитао је како су, ако један званичник није заштићен где се налази 2.000 полицајаца, онда Срби у Сребреници заштићени.

"Како Срби у Сребреници могу бити сигурни када долазе у град особе које су спремне на направе екцес", пита Грујичић додајући да Срби, као поносан народ, одају пошту српским жртвама на достојанствен начин без инцидената и насиља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару