Парламент РС одбацио Инцкове законе

Скупштина Републике Српске усвојила закључке у којема се каже да ће РС заказати јавно изјашњавање, уколико високи представник у БиХ Валентин Инцко настави са покушајима наметања и спровођењем неправних аката.

Парламент Републике Српске ће заказати јавно изјашњавање, а српски представници повући ће се из заједничких органа БиХ, ако високи представник у БиХ настави да намеће законе и њихово спровођење, закључила је посланичка већина у Народној скупштини РС.

"У случају да високи представник настави са покушајима наметања и спровођења поменутих аката, Народна скупштина заказаће јавно изјашњавање о томе. У тим околностима сви српски представници у заједничким органима БиХ повлаче се из рада тих органа, због тога што не могу давати подршку управљању БиХ од стране незаконите власти ОХР-а и оних који то подржавају", наводи се у закључцима који су предлозиле посланички клубови владајућих странака.

Посланици Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Демократског народног савеза (ДНС) и Социјалистичке партије (СП РС) подржали су и раније усвојене закључке Владе РС којима се не прихвата сет закона који је 18. септембра наметнуо високи представник Валентин Инцко и
одбија се спровођење тих закона.

Инцко је 18. септембра наметнуо сет закона који се односе на електроенергетски сектор и дистрикт Брчко.

Посланици опозиционих странака - Српске демократске странке (СДС),  Партије демократског прогреса (ПДП) и Српске радикалне странке (СРС РС) нису гласали за закључке које је предложила владајућа већина, јер су странке на власти претходно одбиле да заједно са опозицијом усагласе закључке у вези са одлукама које је наметнуо високи представник.

СДС је предложила да парламент усвоји закључке да је "неприродно и неприхватљиво и за Дејтонски споразум погубно, даље одржавање двовлашћа материјализованох кроз ОХР, на једној страни, и демократски изабраних представника и влада, на другој страни".

ПДП је тражила да парламент усвоји заклучке којима се тражи да премијер РС и лидер СНСД-а Милорад Додик повуче свој потпис са заједничке изјаве "прудске тројке", којима се БиХ организује у четири територијалне јединице.

Додик: Опозиција је показала оданост странцима и високом представнику

У закључцима Владе, према мишљењу премијера Милорада Додика, ништа није могло да се дода ни одузме. Тиме што их није подржала, нагласио је Додик, опозиција је показала оданост странцима и високом представнику.

"Данас је важно да ли сте за Републику Српску или нисте, немате ниједан разлог да себе проводите са причама које смо мало пре чули од ове издајничке тројке, већ себе да укључите у службу јавног интереса, а не само да јурите за појединачним интересима групе. Ове три политичке партије, Влада и СКупштина, показују своје апсолутно јединство. Оно ће бити исказано и кроз спровођење ових закључака. Ми ћемо наставити да радимо на очувању наших права датим у Дејтону и у нашем Уставу", рекао је Додик.

Премијер РС се у завршној речи захвалио свима који су подржали ставове Владе РС у овим важним питањима и што расправа није искориштена за дневнополитичке аспирације било које политичке или неке друге опције.

"Зато сам захвалан свима који су учествовали у расправи, која је показала демократски капацитет овог парламента, који изражава различитост мишљења, ставова и предлога који су задржани у различитим закључцима", рекао је Додик.

Kазао je да Влада остаје при томе да ставови који су исказани у уводном излагању, као и о ономе што је био њен предлог у вези закључака.

"Оно што су предложиле три политичке партије одсликава све што парламент треба да усвоји", казао је Додик.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи