Читај ми!

Вилић: Вучићева пратња није добро реаговала

Директор Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Мирсад Вилић каже да је на пратиоцима премијера Србије Александра Вучића било да препознају ситуацију и да му, одмах после привих повика у Поточарима и прве бачене патике, кажу да се врати назад, а не да наставља путем којим су кренули.

Мирсад Вилић је за Независне новине рекао да је био на лицу места, на 50 метара од премијера, и да су учинили све што су могли, али да је на Вучићевим пратиоцима, који га непосредно штите, било да му кажу да се врати назад одмах после првих повика, преноси Танјуг.

"Одлучено је да се иде напред према возилу и у том горњем делу дошло је до бацања одређених предмета. Главни пратилац није донео одлуку да се врате назад већ су наставили кретање", истиче Вилић.

На питање да ли он то пребацује кривицу на обезбеђење премијера Србије, Вилић је одговорио да не пребацује, али да "не може он премијеру Србије да забрани да нешто уради или не уради".

"У оваквом случају, штићена личност треба да слуша свог главног пратиоца. Требало је препознати ситуацију и када је примећена прва бачена патика, звиждук или слично требало је одустати од даљег кретања и вратити се назад", указује Вилић.

Како каже, у тренутку напада на Вучића припадници Дирекције су стајали дуж трасе на сваких пола метра, а заштитна ограда је била целом дужином, али се, нажалост, десило то што се десило.

"Настављамо даље да радимо по захтеву Тужилаштва, анализираћемо и наш рад да би се утврдили евентуални пропусти. Сигурно је да се могло нешто боље урадити да не дође до напада. Ми смо дали све од себе, дали смо велики допринос и својим телима штитили штићену личност, али десило се то што се десило", истиче Вилић.

Додаје да су четири припадника Дирекције лакше повређена и да су оштећена два возила - амбасаде и Дирекције.

Вилић наводи да су припадници Дирекције, заједно са колегама из МУП-а Републике Српске, били укључени и у евакуацију премијера и његове пратње, као и амбасадора Србије у БиХ.

Наглашава да није имао информацију да су две групе навијача започеле инцидент и да је за то први пут чуо из медија.

"Тај обавештајни податак, ако је неко имао, требало је да подели са свима и мислим да полицијске агенције о томе нису имале информацију", наводи Вилић, тврдећи да није тачна ни информација да је пре напада померена заштитна ограда.

Директор Дирекције за координацију полицијских тела БиХ наглашава да полицијски службеници предузимају одређене мере и радње по налогу Тужилаштва БиХ, како би идентификовали нападаче на Вучића.

Каже да за сада нема информацију да је било ко ухапшен и да тимови Дирекције тренутно прегледају снимке, како би препознали и идентификовали нападаче.

На питање шта је са нападачем са акредитацијом, који је виђен на снимку како га држе припадници Дирекције, Вилић је одговорио да се ради и на његовој идентификацији, као и да ће после саслушања бити утврђени мотиви, разлози и намере из којих је напад извршен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару