Читај ми!

"Мајке Сребренице" и Ћамил Дураковић осудили напад на Вучића

Данашњи брутални напад на српског премијера Александра Вучића жестоко су осудиле "Мајке Сребренице", истичући да је Вучић нападнут са Цветом Сребренице на реверу, који су му оне окачиле приликом доласка у Поточаре. Начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић извинио се премијеру Александру Вучићу.

Председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић рекла је да је веома разочарана због напада на Александар Вучић и додала да је то напад на достојанство жртава, преноси Танјуг.

Вучић, који је предводио делегацију Србије, брутално је нападнут на изласку из Меморијалног центра у Поточарима, што је бацило сенку на комеморацију жртвама. Већина Бошњака осуђује такво понашање групе људи, за које се верује да су ту дошли само с једним циљем – да испровоцирају инцидент. На напад на премијера Србије су у међувремену реаговали и званичници из БиХ.

"Ово није био напад на Вучића већ на нас, на наше достојанство! То је урадила једна група људи међу којима ја нисам видела жртве. Сада ће се, нажалост, све приписати нама. Страшно сам се разочарала и осећам се повређеном као да се мени ово десило. Не због Вучића већ због нашег достојанства које ми 20 година чувамо", рекла је Субашићева за сарајевски портал Кликс.

Како каже, све сребреничке мајке деле њено мишљење и осуђују напад на српског премијера.

"Све су се питале зашто нам је ово урађено. Било нам је битно да ова 20. годишњица прође у најбољем реду. Четрдесет земаља света је имало своје представнике. Они који су то урадили није требало да то раде преко нас. Шта се год дешава, увек иде на штету жртава", рекла је саговорница портала.

Сада се, додаје, поставља питање колико цели догађај може утицати на повратнике у Републици Српској.

Субашићева каже да неће ићи на обележавање геноцида у Земљорадничкој задрузи Кравица 13. јула.

"Ја тамо нећу ићи. Не због тога што се бојим, већ не желим да ризикујем свој живот", поручује Субашићева, која је била међу делегацијом која је дочекивала представнике страних држава.

"Поздравили смо се са Вучићем и рекла сам му да ради по својој савести. Дала сам му Цвет Сребренице са којим је и нападнут. Мени је стварно жао што се ово десило", каже Субашићева.

Дураковић се извинио Вучићу и српском народу  

Начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић извинио се премијеру Александру Вучићу због каменовања у Поточарима, истакавши да су то урадили "болесни умови који су искористили овај достојанствени догађај".

"Овде је нападнуто 136 жртава геноцида које смо ми данас укопали. Овде је нападнуто место где се долази на достојанствен чин, а не у овом духу утакмице, ја сам то и рекао позивајући људе да се не понашају тако. Исти ти људи после мени приђу и кажу – коме си ти рекао да смо ми хулигани што смо га напали, требали смо ово, требали смо оно. Нападају мене подједнако и сврставају ме да сам на страни премијера Вучића. Ја дакле не зазирем, не кажем да није било емоција, али дубоко у име организационог одбора, у име 'Мајки Сребренице', с којима сам већ разговарао, дубоко се лично, као човеку, премијеру извињавам и Влади Републике Српске и српском народу", рекао је Дураковић.

Истакао је да ово нису урадили Сребреничани јер, како каже, да су урадили Сребреничани он би преузео одговорност.

"Време ће показати да се ради о особама које нису одавде и које нису дошле овде да одају почаст и клањају џеназу жртвама, а за разлику од њих премијер Вучић је дошао да ода почаст и да положи цвеће", каже Дураковић.

Додао је да је Вучић данас загрлио сребреничку мајку Муниру Субашић, присуствовао комеморацији жртвама и на свој ревер окачио сребренички цвет.

"Тиме је покушао да саосећа са нашом тугом и боли", подсетио је Дураковић.

Најавио је да ће покушати да успостави контакт с Вучићем како би се извинио због, како је навео, Бошњака који живе у Скеланима, Лијешћу, Добраку, Братунцу и другим местима која су у близини границе са Србијом.

Начелник сребреничке општине је закључио да након овога треба заузети заједнички став и осудити инцидент, као и научити лекцију да се "неке ствари у Поточарима неће више препуштати случају".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи