Атина између оптимизма и протеста

Брисел посматра шта ће одлучити грчки парламент, који расправља о новом предлогу реформи и штедње. Тај предлог је влада премијера Алескиса Ципраса у четвртак, касно увече, поднела међународним повериоцима, у замену за нову финансијску помоћ. Док уочи гласања посланици већине, али и опозиције, нису крили оптимизам да ће договор бити постигнут, на улицама Атине протести.

Хиљаде људи окупило се испред парламента у Атини, незадовољни одлуком владе да међународним повериоцима предложи нови пакет мера у замену за финансијску помоћ.

Док повериоци разматрају нове предлоге, а грчки парламентарци расправљају и гласају о потезима које влада најављује, народ, како кажу демонстранти, "узима ствар у своје руке".

"Влада је предложила мере за уштеду 12 до 13 милијарди евра из буџета. Уместо да окончају погубну штедњу, како је Сириза и обећала - предлажу мере које су увеле претходне владе. Нема другог решења него да изађемо на улице", кажу демонстранти у Атини.

Истичу да власт гура земљу у беду и да цену увек плаћа народ.

Грчка је од поверилаца, за спас од банкрота до 2018. тражила 53 и по милијарде евра.

У замену за та средства, влада у Атини попустила је пред њиховим захтевима, понудивши веће порезе - на грчким острвима, главном извору прихода туристичке индустрије, бродским компанијама и реформу пензионог система.

Када је реч о приватизацији - држава се одриче преосталог удела у телекомуникационој компанији ОТЕ и регионалним аеродромима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи