Читај ми!

Грчко "да" или "не", референдум о предлогу поверилаца

Oко 10 милиона Грка изјашњавало се на референдуму, о предложеном споразуму са повериоцима, који предвиђа додатне рестриктивне мере штедње у замену за финансијску помоћ за спасавање привреде. Председник Прокопис Павлопулос позвао је грађане да остану уједињени без обзира на исход референдума.

Бирачка места отворена су јутрос нешто после седам сати по локалном времену, а грађани су могли да гласају до 19 сати. Први прелиминарни резултати, како је најављено, биће објављени око 21 сат.

Референдум је протекао мирно и уредно, а грађани су у дугачким редовима чекали да се изјасне, преносе грчки медији.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом (ЕУ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас и гласање је организовано за само девет дана.

Гласањем за "да" или "не", грађани одговарају на референдумско питање да ли би требало прихватити договор који су Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд крајем јуна поднели еврогрупи.

Договор се састоји из два дела и чини њихов заједнички предлог мера штедње који би влада у Атини требало да примени.

Први документ се зове "Реформе за завршетак тренутног програма и даље", а други "Анализа одрживости прелиминарног дуга".

Грчки председник Прокопис Павлопулос позвао је Грке да остану уједињени без обзира на исход референдума.

"Без обзира на исход, ми имамо обавезу да тежак пут сутрашњице газимо уз апсолутно јединство. То је нешто што су наши преци радили у кључним временима и то је наша обавеза данас. Ми ћемо стога наставити сви заједно", поручио је Павлопулос након гласања.

Након гласања у Основној школи "Димотика" у Атини Ципрас је изјавио да је његова презадужена земља одлучна у томе да донесе одлуку о сопственој судбини у еврозони. "Нико не може игнорисати поруку одлучности народа који узима судбину у своје руке", рекао је Ципрас.

Ципрас је на гласачком месту дочекан овацијама и узвицима "Оxи, оxи" (не, не).

Јанис Варуфакис рекао је за Билд да ће се повући са места министра финансија ако на референдуму победи "да".

Председница грчког парламента Зои Константопулу изјавила је, после гласања на референдуму у атинском насељу Агиа Параскеви, да је данас историјски дан када "народ има реч", и да је у њиховим рукама моћ која им припада по Уставу.

Повериоци Грчке захтевају реформе у замену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Грчка влада није желела да прихвати овај предлог без консултовања грађана, а премијер Алексис Ципрас га је назвао "ултиматумом" и уценом, док на другој страни европски званичници истичу да се ради о "великодушној понуди".

Иначе, грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је да, без обзира на исход референдума, очекује да у понедељак буде постигнут споразум са међународним повериоцима.

Бивши премијер и лидер Нове демократије Антонис Самарас позвао је грађане да гласају за споразум са повериоцима. "Данас ми Грци одлучујемо о судбини земље. Гласајмо за споразум са повериоцима, за Европу", поручио је Самарас. Константин Мицотакис, који је почасни председник те странке и такође бивши премијер, рекао је да, без обзира на резултате гласања, сутра почиње нова ера.

Бивши лидер Свехеленског социјалистичког покрета (ПАСОК) и премијер Грчке Папандреу нагласио је да земља мора од понедељка да настави уједињена пред велике промене које треба да буду начињене, како би Грчка остала у "унутрашњем језгру" зоне евра.

Лидер десничарске странке Независни Грци (АНЕЛ), Панос Каменос, сматра да је велики дан за грчки народ, који се, како је рекао, не плаши претњи, јавља грчка агенција АНА.

"Различите такозване анализе прете грчким грађанима са изласком из еврозоне, уз затварање банкомата - које су очигледно затвориле опозиционе странке, као што су признале, као и уз претње од наводног замрзавања депозита. Грчки народ се не плаши. Нека не забораве да је демократија рођена у овој земљи", закључио је Каменос.

Екипа Танјуга доживела је инцидент испред једног биралишта, где је један гласач, замољен за изјаву, руком ударио у камеру. Он је после рекао да је мислио да се ради о некој грчкој медијској кући, и додао да су гласачи изложени великом притиску. Када је, међутим, чуо да се ради о српској новинској агенцији, извинио се за своје понашање.

Различите прогнозе исхода референдума

Не може се са сигурношћу рећи какав ће бити исход референдума, с обзиром на то да различите анкете показују различите резултате.

Тако, на пример, анкета провладиног листа Авги показује да благу предност, од тек 0,5 одсто, имају противници предлога међународних поверилаца.

Према тој анкети, 43 одсто Грка ће на референдуму у недељу гласати за "не". "Да" ће заокружити 42,5 одсто грађана, док је девет одсто и даље неодлучно, преноси Ројтерс.

Анкета листа То Етнос показује да се број оних који ће заокружити "да" и "не" разликује за само један проценат, али у корист одговора "да". Истакнуто је и да велика већина, од чак 74 одсто, жели да Грчка остане у еврозони, према 15 одсто оних који се залажу за поновно увођење националне валуте драхме.

Према анкети атинског института за истраживање јавног мњења АЛЦО, оних који би рекли "да" има 44,8 одсто у односу на 43,4 одсто противника предлога поверилаца, док је 11,8 одсто неодлучних.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару