Читај ми!

Страх од несташица у Грчкој

Улице и радње у Атини ових дана су опустошене, грађани избегавају да се крећу јер штеде гориво и купују само оно што је неопходно.

За сада, цене у радњама у Атини не расту, а потрошача има само у супермаркетима и отвореним радњама које продају храну, преноси Танјуг.

"Људи купују махом само храну, лекове, хигијенске производе. Несташица за сада нема, али постоји страх да, уколико банке остану затворене и следеће недеље, имамо и несташицу добара", каже економска новинарка Еуроневс Атхенс Симела Тоухтидоу.

Наводи да су многи одложили годишње одморе. Редови су испред банкомата, а пензионери који немају платне картице међусобно се гурају у покушају да уђу у неколико банака које отворе врата само да им дају кеш.

Пословна заједница, а посебно туризам, сада је на ивици.

"Надали смо се рекордној години у туризму, а циљ је био 25 милиона посетилаца у 2015. Све је кренуло по плану до маја, али сада су замрзнуте резервације и почела су отказивања", рекла је Тоухтидоу.

Индустрија туризма упозорава да уколико се пролонгира оваква ситуација, Грчка неће моћи да нахрани хиљаде туриста на острвима, што ће много оштетити земљу.

"Туристи до сада нису имали проблема, а изузетак је само што нису били у могућности да подижу новац са банкомата првог дана протекле недеље. Сада је све у реду, али посетиоци се плаше тензија и могућих штрајкова", каже Тоухтидоу за Танјуг.

Тоухтидоу указује да би требало имати у виду да Грчка увози готово све, а посебно храну. Примера ради, увози 85-90 одсто говедине и 60-65 одсто свињетине коју конзумира.

Сада је ситуација таква да увозници не могу да пошаљу новац у иностранство, па не могу ни да напуне камионе који остају беспослени у иностранству. Тоухтидоу наводи да је једини изузетак набавка горива и лекова.

Генерално, каже Тоухтидоу, атмосфера је пуна тензија.

"Видећете пријатеље како се оштро свађају око тога да ли би требало на референдуму заокружити одговор "не" или "да", док су медији пуни панела на којима се политичари расправљају по цео дан", каже Тоухтидоу.

Говорила је и о референдуму на којем ће се Грци сутра изјаснити да ли су за мере штедње које им финансијска Тројка (ЕУ, ЕЦБ и ММФ) предлаже, новинарка Еуроневс Атхенс каже да је људима који не подржавају одговор "не" доста штедње, а да одговор "да" подржавају проевропејци.

"Многи од оних који ће сутра заокружити "не" надају се бољој будућности, макар и изван зоне евра, иако влада инсистира да негативан одговор не значи "Грексит", односно да ће Грчка да напусти еврозону", објашњава Тоухтидоу.

Они који заокруже "да", додаје, не верују влади и плаше се Грексита, проевропски су оријентисани и виде будућност Грчке у еврозони упркос високој цени коју би донео нови програм мера.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис је већ најавио да ће дати оставку ако на референдуму буде више одговора који подржавају понуђени пакет мера, подсећа, и додаје да је премијер Алексис Ципрас рекао да ће остати, али није довољно јасно какви су му планови.

"У сваком случају, Ципрас уверава да ће, какав год био исход референдума, потписати договор са кредиторима максимално 48 сати након што се грађани изјасне", каже Тоухтидоу.

Подсећа и да аналитичари предвиђају да ће Ципрас бити присиљен на превремене изборе ако изгуби подршку на референдуму, а шта ће бити с банкама у међувремену - нико не зна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару