Читај ми!

Тачка усијања у преговорима Грчке са кредиторима

Четвртак је нови "дан де" за Атину. Грчки премијер Алексис Ципрас каже да Међународни монетарни фонд сноси кривичну одговорност за грчку дужничку кризу, због чега је позвао европске кредиторе да размотре акције ММФ-а. Напетост је доведена до усијања, а неизвесност око договора Грчке с кредиторима оборила је вредност главних индекса на европским берзама.

Док на улицама Атине радници јавних служби траже прекид програма штедње и реформи, власти обећавају да неће бити новог смањења плата и пензија. Премијер Грчке посланицима у парламенту поручује да жели договор с кредиторима, али не онај који ће већ за пола године вратити Грчку у садашњу ситуацију.

"Потребан нам је договор који ће равномерно расподелити терет, не на запослене и пензионере, већ на оне који никад нису платили свој удео за излазак из кризе", каже Алексис Ципрас. 

Грчке власти се слажу са кредиторима да ове године мора да се оствари буџетски вишак од 10 одсто, али не знају како да тај циљ и остваре. Грчка до краја месеца мора да обезбеди милијарду и 600 милиона евра дуга ММФ-у, или јој прети банкрот.

"Уложила сам огромне напоре да помогнем међународним институцијама у проналажењу решења за Грчку, које ће бити представљено у четвртак, на састанку еврогрупе. Увек сам говорила да ћу учинити све да Грчку задржим у еврозони", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел. 

Опозиционе партије у парламенту позивају премијера да постигне договор с кредиторима, како би Грчка остала у еврозони.

"Сваког дана ситуација је све гора и за запослене и за бизнис. Црно тржиште цвета, незапосленост расте, грчка економија је на граници очаја", каже Ставрос Теодоракис, лидер странке Потами.

"Преговори морају да се заврше договором. Грчка се суочава са најтежом послератном кризом и имамо обавезу да свим снагама задржимо нашу земљу у еврозони", каже Дора Бакојани, посланик Нове демократије. 

Уочи посете Атини, аустријски канцелар Венер Фајман позива на окончање екстремне штедње у Грчкој.

"Потребан нам је дугорочан план за Грчку, јер ко год жели да инвестира у ту земљу, жели да буде сигуран да ће евро бити њихова валута и за годину дана", каже аустријски канцелар Вернер Фајман.

Изјава грчког министра финансија да не намерава да изнесе нови предлог реформи на састанку еврозоне у четвртак, оборила је вредност акција на европским берзама. Индекси на грчкој берзи потонули су за чак седам одсто, а главни индекс немачке берзе је на четворомесечном минимуму.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару