Читај ми!

Резолуција осуђује геноцид и негирање геноцида

Председништво БиХ примило je Нацрт резолуције Савета безбедности УН о Сребреници у којем се осуђује геноцид и свако негирање геноцида, навео је сарајевски портал Кликс, који је објавио делове текста, напомињући да ниједна државна институција БиХ и Србије до сада то није учинила.

"У Нацрту резолуције о Сребреници пише да се на најстрожи начин осуђује геноцид, насиље, кршење људских права и међународног хуманитарног права, као и геноцид у Сребреници. Важан је податак и да се резолуцијом осуђује свако негирање геноцида", наводи портал Кликс, преноси Танјуг.

"Позивају се државе чланице да развију образовни програм који ће образовати будуће генерације лекцијама наученим из претходних геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности, како би се спречило њихово понављање", наводи се у Нацрту резолуције који преноси портал.

Кликс, који је објавио фотокопију нацрта на три и по куцане стране, истиче да је реч о досад необјављеном "Нацрту резолуције о коме би Савет безбедности Уједињених нација требало да се изјасни 7. јула".

"Резолуцијом се изражава и саосећање са жртвама на свим странама у конфликту у Босни и Херцеговини и њиховим породицама, и позивају се државе чланице да наставе са осигуравањем правде и пружања подршке преживелима и то пре свега жртвама сексуалног злостављања".

Државе се позивају да спрече геноцид и кршење међународног права, да се боре против тога и да заштите становнике од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности.

Такође, "поздрављају се истраге и изручења оптужених за геноцид у Сребреници, а подвлачи се и фундаментална важност помирења базирана на дијалогу у БиХ".

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је Нацрт резолуције о Сребреници стигао. Он је изјавио да, од тренутног Нацрта, није могуће направити балансирану верзију резолуције којом ће сви бити задовољни.

Црнадак је навео и да је резолуција стигла у рискантном тренутку, али и да је време да се сви у БиХ коначно окрену будућности.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је поводом Нацрта резолуције о Сребреници да ће је "Србија пажљиво размотрити и руководити се националним и државним интересима, не доводећи у сумњу опредељење за кажњавање ратних злочина".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару