Читај ми!

Хрватски обавештајци спречили малолетника да приступи ИС

Хрватска Сигурносно-обавештајна агенција тврди у свом извештају да је прошле године спречила одлазак једног малолетника у редове Исламске државе. Истиче да се у ИС налази шест хрватских држављана, док се у украјинским јединицама бори њих осморо. Kако се наводи у извештају, "и даље су активне организације и присталице четничких покрета у државама окружења али и шире".

У извештају Сигурносно-обавештајне агенције (СОА) наводи се да се малолетник преко интернета повезао с џихадистима како би прикључио борцима Исламске државе на подручју Сирије, пише загребачки Јутарњи лист.

Службеници СОА ступили су у контакт с његовим родитељима који су упозорени на намере свог сина. Осим тога, дечаку је пружена психолошка помоћ након чега је одустао од одласка у џихад.

У извештају нису наведени ни идентитет младића, ни место у ком живи. Према доступним подацима, младић се претходно запослио како би могао да купи карту до Сирије, али је у томе спречен у последњем тренутку.

Сигурносно-обавештајна агенција оцењује да је терористичка претња на хрватској територији ниска, али да постоји ризик, првенствено Хрватске као чланице НАТО-а и Европске уније.

СОА наводи такође да је број присталица радикалног тумачења ислама у Хрватској мали, неколико десетина лица, а већина њих нису поборници терористичких метода деловања, наводи Танјуг.

"Процењујемо да за сада нема директне претње по безбедност Хрватске од џихадиста у Сирији или повратника, међутим не сме се искључити могућа претња тзв. вукова самотњака. То су особе које су спремне самоиницијативно и самостално да изврше терористички напад, без подршке неке терористичке организације, а коју је врло тешко открити", пише у извештају.

Како се наводи, на територији Исламске државе борави шесторо хрватских држављана, од којих већина није живела у Хрватској, али имају двојно држављанство.

"Процес радикализације одвијао се у иностранству одакле су и отишли на територију под контролом Исламске државе. За две особе је утврђено да су учествовале у борбеним активностима", наводи се у извештају.

"Са подручја Европе број бораца на страни тзв. Исламске државе попео се на око 4.500", наводи СОА.

Хрватски држављани учествују и на украјинском ратишту где се у саставу њихових јединица тренутно налази осам хрватских држављана. Иако је екстремизам у Хрватској маргиналан, у Агенцији су уочили континуирано деловање припадника десног и левог екстремизма.

"И даље активне присталице четничких покрета"

Констатује се, међутим, да су "и даље активне организације и присталице четничких покрета у државама окружења али и шире". "При томе постоје и контакти према истомишљеницима у Републици Хрватској као и према осталим организацијама и појединцима с великосрпским идеолошким полазиштима", наводи се у извештају.

СОА истиче да стално ради на откривању корупције која је и даље видљива при јавним конкурсима и склапањима послова погодбом, па наводи и случај прања новца кроз приватизацију фирми у сувласништву државе.

Хрватска се налази на једном од кракова тзв. балканске кријумчарске руте. Осим дроге, користи се и за препродају оружја што су као профитабилну активност препознали припадници хрватског криминалног миљеа и њихови сарадници из земаља окружења, наводи се у извештају.

Осим тога, криминалци из региона користе хрватску територију за скривање.

"Таква ће ситуација и даље бити претња безбедности Хрватске, због опасности од ширења криминалних обрачуна и сукоба изван територија њихових матичних држава", наводи СОА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару