Читај ми!

Преговори ЕУ и Атине, пропала последња шанса за споразум

Преговори Грчке и представника Европске уније и Међународног монетарног фонда окончани су вечерас у Бриселу без договора, а према наводима портпарола Европске комисије, и даље постоје "значајне разлике" у ставовима две стране.

"Иако је начињен одређен напредак, преговори нису успели, јер и даље постоје велике разлике између планова грчких власти и заједничких захтева Комисије, Европске централне банке и ММФ-а", рекао је агенцији АФП портпарол Европске комисије, који је желео да остане анониман, преноси Танјуг.

Званичници ЕУ кривицу за неуспех сваљују на Атину, наводећи да није ништа ново понудила да би се обезбедило 1,6 милијарди евра за исплату ММФ-у до краја месеца.

Истовремено у Атини, неименовани званичник грчке владе је изјавио да Грчка никада неће прихватити смањење пензија и плата или увођење додатних пореза на основне потрепштине, као што је струја, пренела је агенција АП.

Грчка истиче да је спремна и даље да разговара, док званичници ЕУ и ММФ-а поручују да немају дозволу за даље преговоре.

"Ово је разочаравајуће и тужно. То је био последњи покушај да се премосте разлике, али јаз је и даље дубок", рекао је неименовани извор близак преговорима, наводећи да је тај јаз велики као океан, пренела је агенција Ројтерс.

Један други неименовани извор близак преговорима рекао је агенцији АФП да су Грци "дошли с рукама у џеповима".

Обе стране су признале да су разговори трајали мање од једног сата - мада се ни ту нису сложили у тачној минутажи. Грци су рекли да су преговори трајали 45 минута, а званичници ЕУ 30 минута.

Европска комисија је навела да ће се сада овим питањем позабавити на састанку министара финансија еврозоне у четвртак. С обзиром на то да технички договор очигледно није могућ, министри ће највероватније морати да донесу тешке политичке одлуке по питању чланства Грчке у том блоку.

Ови преговори су били последња шанса да се постигне споразум и омогући да Грчка врати дугове и спречи излазак те земље из еврозоне, што би, како се сматра, изазвало економски хаос у Европи.

Грчки премијер Алексис Ципрас, упозорио је јуче, када су преговори у Бриселу почели, свој народ да се припреми за "тежак компромис" с кредиторима, који ће можда подразумевати нове уступке.

У међувремену, немачки медији објавили су да су последњих дана тензије између између ЕК и ММФ-а порасле.

Наводећи речи једног од преговарача, Франкфуртер алгемајне цајтунг пише да је ММФ "растурио" последњи покушај председника Комисије Жан-Клода Јункера да понуди Атини компромисни договор да се избегне додатно смањење пензија у Грчкој.

Коментаришући овај случај, грчки министар финансија Јанис Варуфакис, рекао је у интервјуу за грчки Рилњуз да не би био изненађен да ММФ постави неприхватљиве захтеве које, како добро зна, Грчка не може да прихвати, само да би имао оправдање да напусти преговоре.

Пре два дана, три извора из Брисела рекла су за Франс прес да су високи званичници еврозоне разматрали најгоре сценарије за Грчку, укључујући и њен евентуални банкрот у случају да преговори између Атине и кредитора не буду успешни.

Министри финансија еврозоне састају се 18. јуна у Луксембургу и тај састанак сматра се последњом шансом за владу у Атини да са кредиторима постигне договор након петомесечних узалудних преговора.

Уколико у томе не успе, презадужена Грчка нашла би се на ивици банкрота и катастрофалног изласка из еврозоне, што би потресло глобалну економију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару