Словеначки Обама: Ако желите промене, морате бити део њих

Африканац по рођењу, Словенац по избору, Европљанин по уверењу - Петер Босман је лекар пореклом из Гане и већ пет година први човек Пирана и једини тамнопути градоначелник у земљама бивше Југославије.

Петер Босман је у Југославију стигао крајем седамдесетих година прошлог века, након што је војска преузела власт у Гани, пише Танјуг.

Босман, као политички активан студент, није био "подобан" па је морао да напусти домовину.

Аплицирао је за студентску стипендију у Лондону, али, каже, није било времена да сачека одговор. Решио је да дође у Југославију јер је та земља била једина која му је одмах дала визу.

Кад је стигао на аеродром у Београду, рекли су му да се ипак неће уселити у Студењак, како је мислио кад је кренуо у Европу, већ да ће се школовати у Љубљани.

Признаје да је у тренутку био разочаран, јер је, како је рекао у разговору за Танјуг, очекивао да ће студентске дане проводити у Београду, граду који је био нашироко познат у земљама несврстаних, док је о Љубљани знао мало, готово ништа.

Међутим, врло брзо је заволео Словенију - људи су били љубазни, градови чисти и пуни зеленила, а факултет је испунио очекивања.

На последњој години студија, Босман је упознао своју будућу жену, Словенку хрватског порекла. Решили су да, по завршетку студија, кратко раде негде на мору пре него што се врате у Африку.

"Судбина је, међутим, хтела да после пет година, када је требало да пођемо у Гану, моји пацијенти у Пирану напишу петицију којом су инсистирали на томе да останем. Звали су ме 'црни анђео'", прича Босман.

"Рекао сам тада себи - почео си каријеру у Словенији, можда је судбина и да останеш овде", додаје први човек Пирана.

Иако је по струци лекар, шездесетогодишњи Петер Босман временом се окренуо политици. Каже, политиком се бавио и његов отац који је био пријатељ и лични лекар првог председника независне Гане.

Наводи да није веровао да има шансе да буде изабран за градоначелника кад му је 2010. године странка предложила да се кандидује.

"Из странке су ме уверавали да имам велике шансе и испоставило се да су били у праву, пошто сам 2010. године изабран за градоначелника Пирана, а прошле године реизабран на још четири године", подсетио је Босман.

За политику се, каже Босман кога су после прве победе на изборима прозвали "словеначки Обама", определио зато што је желео да допринесе променама у својој заједници.

"Важно је да будете активни у вашој заједници, јер само тако можете допринети променама. Ако желите промене, морате бити део тога, не можете оставити другима да раде уместо вас", наводи градоначелник Пирана.

Босман сматра и да у политици нису "само лоши људи", али истиче да политичари грађанима морају да говоре истину и обечавају само оно што могу да испуне.

Према његовом мишљењу, политика мора да буде реална, одговорна и истинита, а управо је то оно што му је, тврди, донело и други мандат.

"Верујте у политику и у себе, јер нису само лоши људи у политици. Има и добрих, који желе да помогну својој заједници и грађанима. Веома је важно да пратите свој сан", истиче градоначелник Пирана.

Босман каже и да у Словенији никада није имао проблема због боје коже.

"За себе увек кажем да сам Африканац по рођењу, Словенац по избору и да верујем у европски идентитет", закључио је Петер Босман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару