Томпсон за Швајцарску неспреман

Хрватском певачу Марку Перковићу забрањен улазак у Швајцарску пошто је најава његовог гостовања изазвала је жестоке реакције тамошње јавности.

Власти Швајцарске забраниле су улазак у ту земљу Марку Перковићу Томпсону. Концерт хрватског певача који изводи и проусташке песме у општини Кринс у кантону Луцерн је отказан.

Како је навео индекс.хр преносећи писање швајцарске штампе, најава Томпсоновог наступа у клубу "Фрошкениг" изазвала је жестоке реакције и политичке полемике у којима је учествовало неколико странака на општинском и кантоналном нивоу.

Државна канцеларија за миграцију забранила је улазак у земљу певачу, рекао је власник клуба Африм Бафтироски кога је о забрани синоћ обавестила полиција у Луцерну.

Он је изјавио да, с обзиром на нови развој ситуације, мора да откаже концерт и распроданом гледалишту понуди наступ другог хрватског певача исте популарности, али није навео име.

Бафтировски је забраном Томпсону да уђе у Швајцарску избегао дилему, јер су га напали локални политичари којима се не свиђа идеја о наступу тог хрватског певача, а с друге стране је избегао плаћање 100 хиљада швајцарских франака уговорне казне у случају самосталног отказивања концерта.

Проблеми с концертом почели су средином септембра кад је Социјалдемократска партија од кантоналног већа Луцерна тражила хитно изјашњавање о питању Томсоновог концерта, а њима се прикључила и Слободна демократска странке која је осудила ширење екстремно десних ставова под плаштом културе, али и власник клуба.

У општинском већу Кринса такође је покренута жустра дебата, а шефови локалних странака такође су Томпсона назвали фашистом од кога треба одбранити јавност.

Социјалдемократе су тражиле да се на концерт примени посебна полицијска клаузула, истичући да је немогуће да држава не може да забрани концерт страног фашисте и да није тачно да се концерти не могу забранити само зато што се одржавају у приватним локалима.

Кантонално веће одбацило је могућност позивања на посебну клаузулу, али је договорен састанак с Бафтироским како би га уверило да сам откаже концерт, што је овај одбио због клаузуле о уговорној казни.

Кантонална полиција у међувремену се саветовала с националном око евентуалне забране уласка у земљу хрватском певачу.

Полицијска централа оценила је да то није могуће, али је канцеларија за миграцију имала супротно мишљење.

Швајцарска је тако постала једна од многих западноевропских земаља у којима је Томпсону забрањен улаз или концерти.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи