Ципрас: Грчка "финансијски задављена"

Грчки премијер Алексис Ципрас истиче да је његова земља "финансијски задављена", усред забринутости да Атина можда има само неколико седмица до банкрота. Да би Грчка отплатила дугове у јуну, хитно је потребно да склопи споразум с повериоцима.

Премијер Алексис Ципрас је истакао да међународни повериоци "финансијски гуше" Грчку, и то упркос томе што је она поднела "детаљан предлог одрживог споразума" с њима, јавља Бета.

"Иако смо у таквој финансијској ситуацији, ми поштујемо све наше спољне обавезе", рекао је Ципрас и додао да "недостатак ликвидности није нити избор нити одговорност грчке владе", каже Ципрас.

Према његовим речима, реч је о оштрој преговарачкој тактици грчких партнера, и "не знам да ли се ико у Европи осећа поносним због тога".

Портпарол Владе Габријел Сакеларидис је током брифинга рекао да је Атини потребан договор с повериоцима како би решио критичне проблеме с ликвидношћу.

Грчка већ девет месеци чека, много пре доласка Сиризе на власт у јануару, на 7,2 милијарде евра које су јој обећали међународни кредитори – ММФ, ЕУ и Европска централна банка у оквиру пакета од укупно 240 милијарди евра помоћи, договореног 2010. године.

Преговори о исплати те последње транше су у застоју, делом и зато што Атина сматра социјално неприхватљивим реформе тржишта рада и пензије које кредитори захтевају.

Али, исход те конфронтације изгледа да је близу, јер Грчка више нема новца у државној каси.

Премијер Ципрас је још 15. марта писмом упозорио немачку канцеларку Ангелу Меркел на хитност обезбеђивања тих средстава, ради отплате дугова до лета. Март и април су прошли, као да су кредитори сматрали да Атина блефира.

Забринутост је порасла прошлог викенда, када се сазнало за ново писмо премијера Ципраса, који је почетком маја упозорио повериоце да Атина не може да сакупи новац за рату дуга ММФ-у од 750 милиона евра, која доспева 12. маја.

Ипак, већи део те суме је нађен у грчком фонду за ванредне прилике, и уплата је извршена.

У јуну доспева рата отплате 1,5 милијарди евра такође дуга ММФ-у, у четири дела, од 5. до 19. јуна. Атина укупно мора повериоцима, од јуна до августа, да врати 11 милијарди евра.

Нико не зна шта ће се десити у случају кашњења у отплати дуга, по чему би Грчка могла бити прва земља еврозоне. Неки упозоравају да би већ и мало закашњење плаћања, могло сасвим омести постизање споразума с повериоцима о последњој траши кредитне помоћи.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер има план за излаз, објавио је у понедељак после подне грчки лист То Вима на својој интернет страници: Грчкој би се исплатила половина од обећане 7,2 милијарде евра, што одговара уделу ЕУ и ЕЦБ, а по страни би се оставиле мере које изазивају спорна социјална питања. Заузврат, Скуштина Грчке би пре лета одобрила пакета нових пореских мера.

Портпарол Европске комисије је рекао: да "не зна" за такав план, и да Комисија још ради под претпоставком постизања "потпуног споразума" с Грчком, укључујући и ММФ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи