Баро у посети Црној Гори

Потпредседник Европске комисије Жак Баро и црногорски премијер Мило Ђукановић очекују да ће грађани Црне Горе од 1. јануара моћи да путују без виза у земље ЕУ. Експертска мисија ЕУ утврдиће да ли су реализоване све обавезе из "мапе пута", рекао Баро.

Потпредседник Европске комисије за питања правде, слободе и безбедности Жак Баро, који борави у дводневној службеној посети Црној Гори и премијер Мило Ђукановић рекли су да очекују да ће грађани Црне Горе од 1. јануара наредне године моћи да путују без виза у земље Европске уније.

Баро који ће разговарати са званичницима о укидану виза за путовања црногорских грађана у земље Шенген зоне, саопштио је на конференцији за новинаре у Подгорици да ће средином октобра у Црну Гору допутовати експертска мисија ЕУ како би утврдила да ли су реализоване све обавезе из "мапе пута" за визну либерализацију.

"Након те експертизе надам се да ћемо моћи да дамо коначан предлог Савету министара ЕУ како би 1. децембра била донета коначна одлука о укидању виза", додао је Баро.

Потпредседник Европске комисије је од власти у Подгорици тражио да му доставе све "податке и цифре које се односе на реализацију постављених обавеза и прецизне и јасне податке о броју коначних пресуда за дела из организованог криминала и корупције".

Решити статус расељених 

Баро је подсетио да се пре одлуке о укидању виза мора решити статус расељених и рекао да је задовољан што је влада недавно усвојила план активности за дефинисање њиховог статуса.

"Такође, имамо одговор када је реч о Закону о странцима и знамо да је у јулу усвојен Законик о кривичном поступку. Сада постоји законски оквир али треба га применити", истакао је Баро и обратио се црногорском премијеру Милу Ђукановићу са поруком да "треба употребити сва средства да би се остварила примена" Законика о кривичном поступку.

Баро је указао да је пре одлуке о укидању виза потребно да 27 чланица ЕУ добију уверавања да је у Црној Гори "урађено све на безбедности пасоша, надзору граничних прелаза и у борбу против корупције и организованог криминала".

"Укидање виза је врло јак сигнал на путу који води приступању Црне Горе Унији. То је очигледна шанса, нарочито за младу генерацију, да може путовати у све земље 'шенген' зоне са црногорским пасошем.

Мислим да ће црногорски грађани већ моћи да се осећају члановима европске породице", закључио је Баро.

Црногорски премијер Мило Ђукановић оценио је да је влада "реализовала обавезе из 'мапе пута' за визну либерализацију и показала пуну државно-политичку одговорност и кооперативност са ЕК".

Обезбеђена опрема за читање биометријских докумената

Ђукановић је набројао обавезе које је Црна Гора до сада реализовала и у том смислу навео увођење биометријских пасоша, усвајање Предлога закона о граничној контроли, кривичном поступку, осавремењивање граничних прелаза као и допуну Закона о странцима којим се решава статус расељених и утврђује обим њихових права.

Ђукановић је навео да је од маја 2008. године до 17. септембра ове године Црна Гора издала 450.000 докумената са биометријским подацима, од чега је 260.000 пасоша.

Ђукановић је додао да је на седам граничних прелаза обезбеђена потребна опрема за читање биометријских докумената, а да ће до краја године са читачима бити опремљено још седам прелаза.

Према његовим речима, на 12 међународних прелаза "обезбеђена пуна повезаност са Интерполовом базом података".

"Укидање виза представља врло важан импулс укупној интеграцији наше државе и региона Западног Балкана", закључио је Ђукановић.

Са Бароом ће у Подгорици разговарати и Филип Вујановић и Ранко Кривокапић, као и министри унутрашњих послова и јавне управе Иван Брајовић и Мираш Радовић.

Економска комисија је препоручила да се Црној Гори, Србији и Македонији од 1. јануара укину визе за путовања у земље Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи