Словеначко "зелено светло" за спор са Хрватском

Парламент Словеније одлуком да влада до 1. октобра проследи парламенту иницијативу за склапање арбитражног споразума, завршио маратонску расправу о решењу пограничног спора са Хрватском.

Словеначки парламент завршио је маратонску и за јавност затворену ванредну седницу о деблокади хрватских приступних преговора са ЕУ одлуком да влада до 1. октобра проследи парламенту иницијативу за склапање арбитражног споразума, којим би требало да буде решен погранични спор са Хрватском.

Председник парламента Павел Гантар рекао је после седнице да је закључак скупштине "јак и обавезујући" за владу, пренела је словеначка агенција СТА.

То, практично, значи да би ове седмице требало да буде одржана још једна ванредна седница парламента, посвећена питању арбитражног споразума Словеније и Хрватске.

Словенија би у петак, на међувладиној конференцији о хрватском приступању ЕУ, требало да деблокира 11 преговарачких поглавља.

Пахор: Словеначки интереси заштићени  

На седници која је почела у понедељак, а одужила се до јутрос, словеначки премијер Борут Пахор рекао је посланицима да ће словеначки интереси и после деблокирања хрватских преговора бити заштићени оквиром будућих преговора о граници и могућој арбитражи.

Пахор је изјавио да ће се споразум темељити на предлогу европског комесара за проширење Олија Рена, и позвао се на свој договор са хрватском премијерком Јадранком Косор и гаранције шведског председништва ЕУ, известила је Хина.

Опозициона Словеначка народна странка најавила је после седнице да ће, уколико парламент усвоји арбитражни споразум, наставити да се залаже за одржавање референдума о пријему Хрватске у ЕУ.

Портпарол словеначког Министарства спољних послова Милан Балажић рекао је да би арбитражни поступак за решење граничног спора могао трајати од једне до три године.

"Идеално би било да процес уласка Хрватске у ЕУ тече паралелно са арбитражом", рекао је Балажић и додао да ће нека од хрватских преговарачких поглавља Словенија деблокирати тек онда "кад буде јасно како се одвија решавање граничног питања".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи