Словенија пред реформом пензионог система

План реформи словеначког пензионог система, којим се подиже старосна граница за одлазак у пензију, добар је, али закаснео, поручују економисти у Словенији.

Словеначки економисти су поздравили план реформи пензионог система којим се старосна граница за одлазак у пензију подиже и изједначава за мушкарце и жене, али су такође упозорили да су реформе закаснеле и недовољно ефикасне, пренела је данас агенција СТА.

"Те мере су одличне, али касне 10 година. Реформа почиње 2015. за оне који ће тада напунити 55 година. То значи да ће почети да се примењује тек 2025. када ће ти људи отићи у пензију", указао је Сасо Поланец с Економског факултета у Љубљани.

"Ако Немци могу да раде дуже, не видим зашто не бисмо и ми", изјавио је Поланец за дневник "Финанце", додајући да сматра да би те реформе требало да важе за оне који сада имају 55 година.

Поланец је оценио да је исправно што је старосна граница за мушкарце и жене изједначена, с обзиром на то да је "очекивани животни век код жена осам година дужи него код мушкараца".

"Услови за рад морају бити бољи, ако ће људи радити дуже. Тиме ће они више волети свој посао", изјавио је Расто Овин с мариборског Факултета за економију и бизнис, истичући да предвиђене измене нису довољне.

"Оно што је представљено као реформа пензионог система је већ неко време био једини могући начин који, међутим, није био спроведен. Криза нас је сада приморала да га спроведемо", указао је Овин.

Макс Тајникар, предавач на љубљанском Економском факултету који је од 1993. до 1996. био на функцији словеначког министра економије, не мисли да влада тренутно има много других опција.

"Оно што предлажу је најмање болно, али ту нешто недостаје".

Тајникар сматра да би пензионерима требало дати право да остану да раде на свом старом радном месту или да нађу пуно запослење на новом, тако да би имали и пензију и додатак приход.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи