Читај ми!

Македонија, пуцањ у јединство исламске заједнице

Преврат у Исламској верској заједници у Скопљу. Бивши муфтија Ибрахим Шабани и више од 50 наоружаних особа заузели седиште те организације. Полиција распоређена око објекта. Током јутра, једна особа повређена у још нерасветљеном инциденту.

Исламску верску заједницу у Македонији тресе најозбиљнија криза у последњих неколико година, пошто је група наоружаних особа заузела седиште те организације у Скопљу, док се истовремено бивши реис Сулејман Реџепи "крије под заштитом наоружаних људи".

Скопски муфтија Ибрахим Шабани и некадашњи секретар Исламске верске заједнице Африм Тахири, главни организатори те "акције", навели су да ће у седишту исламске заједнице остати све до избора новог реиса.

Реџепи је, наиме, прошле седмице на тајном заседању у Кондову одлучио да смени Шабанија и генералног секретара ИВЗ Африма Тахирија, а себе реизабере на највишу верску позицију муслимана у Македонији.

Муфтијини следбеници сматрају да Реџепи није поштовао Статут ИЗВ, као и да је вређао вернике и њихове супруге. На чело ИВЗ је, према њиховим речима, сада постављен Привремени савет, који предводи муфтија Шабани.

Истовремено, нико тачно не зна где се налази Сулeјман Реџепи, који је на Фејсбуку написао да се налази "на сигурном под оружаном заштитом". Македонски медији на албанском језику јавили су током послеподнева да је Реџепи сазвао седницу ријасета у Кондову.

Свему је најпре претходио вербални, а неки медији су тврдили и физички обрачун Шабанија и Реџепија, наводно због пара за кирију, а након прославе поводом успешно завршене денационализације имовине ИВЗ.

Након тога је Шабани дао рок од 48 сати да му се Реџепи извини за изречене увреде на његов рачун, али је уместо извињења муфтији стигло разрешење. 

Како јавља македонско издање Кохе, током јутра је испаљено и неколико хитаца из ватреног оружја, али није јасно ко је пуцао. 

Министарство унутрашњих послова Македоније, које је задужено да обезбеђује и штити државне и верске институције, још се није званично огласило тим поводом. Полицијске снаге су распоређене око објекта, али се не мешају у догађаје.

Током јутра, једна особа је повређена у инциденту који многи у Скопљу повезују са догађајима у Исламској заједници, али челници те организације нису желели да коментаришу. 

Криза у Исламској заједници у Скопљу ескалирала је после туче реиса Реџепија и муфтије Шабанија на паркингу испред зграде опере, када је реис, наводно, ишамарао муфтију и његове сараднике назвао криминалцима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи