Читај ми!

Додику забрањен прелет преко Турске, вратио се у Бањалуку

Авион Владе РС којим је председник РС Милорад Додик путовао у Јеревен вратио се у Бањалуку из Бугарске, пошто више нису могли да чекају на дозволу за прелет преко територије Турске. Додик каже да је дозвола добијена тек када су се вратили на бањалучки аеродром.

Председник РС требало је да у Јеревану присуствује церемонији обележавања стогодишњице отоманског геноцида над Јерменима. Tек у Бургасу (Бугарска) сазнали су да је лет преко Турске одбијен, те да им је речено да чекају.

"Чекали смо од 10.45 до 15.00 и тада смо одлучили да се вратимо јер смо упадали у лоше време и мрак и није било извесно да ћемо добити дозволу", навео је Додик, пише Радио-телевизија Републике Српске.

Председник РС је новинарима на бањалучком аеродрому рекао да дозволу за прелет преко Турске вероватно не би ни добили да се нису вратили у Бањалуку.

Додик је истакао да не жели овом догађају да даје квалификације, али да се на овај начин не може избрисати чињеница да су Турци пре 100 година починили геноцид над Јерменима православцима. 

Пилот Сретен Илић је рекао да је задатак добијен пре неколико дана и да је уторак у 19.30 од власти Јерменије добијено одобрење за слетање.

"С обзиром на то да наш авион нема директан лет до Јеревана, планирали смо слетање у Бургас, где смо, по слетању и после пуњења горива и припреме за полетање у Јереван, од бугарске контроле лета добили обавештење да нам није дозвољен лет преко Турске", навео је Илић.

Нагласио да су чекали четири часа и да нису добили образложење зашто није добијена дозвола од Турске. 

Додик је недавно у Народну скупштину РС упутио текст декларације о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917. године.

"Српски народ Републике Српске, као слободарски народ који је у Првом светском рату изгубио једну трећину радно способног становништва и огромна природна и материјална богатства, солидарише се с настојањима јерменског народа и подржава га у настојању да се историјска неправда призна као геноцид за покољ почињен над Јерменима током распада Османског царства", навео је тада Додик.

Усвајањем ове декларације парламент Српске би се у име РС заузео за, како се наводи, поштовање људских права, међународног кривичног права, али и подсетио на незастаривост злочина против човечности и допринео борби против негирања геноцида, пренела је Фена.

Историчари процењују да је за време и после Првог светског рата у Турској убијено 1,5 милиона Јермена.

Турска негира да је то био геноцид, тврди да је број жртава преувеличан и да су то само биле жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, што је донело губитке на обе стране.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи