Читај ми!

Албанци бојкотују македонског председника, полиција напустила Гошинце

Група од 40 наоружаних особа које су десетак сати држале караулу Гошинце нестала је без трага. Полиција се повукла. Албански званичници бојкотовали хитан састанак код председника Ђорђа Иванова. Македонски МУП тврди да има оперативна сазнања и идентитете особа које су извршиле напад.

Македонска политичка сцена, већ озбиљно уздрмана серијом "експлозија" које су изазвале опозиционе "бомбе", добила је додатни ударац у уторак касно увече, пошто се представници тамошњих Албанаца нису појавили на хитном састанку који је поводом догађаја у караули Гошинце сазвао председник Ђорђе Иванов.

"То је непостојећи састанак, јер је Иванов нелегитиман председник", рекао је Бујар Османи, високи званичник Демократске уније за интеграције Алија Ахметија. Та партија је још у уторак позвала грађане Македоније да не наседају на провокације, навевши да акције попут оне у Гошинцу не иду у прилог Албанцима.

Ни председник Иванов ни представници владајуће ВМРО-ДПМНЕ нису реаговали на изостанак албанских коалиционих партнера.

Ни 24 часа од кризе у брдима код Куманова није јасно ко, у ствари, чини четрдесеточлану групу која је у униформама са ознакама расформиране УЧК заузела караулу Гошинце и одатле протерала четворицу полицајаца.

Репортер РТС-а са лица места jaвља да нема конкретних детаља о инциденту, али из полиције је потврђено да се дошло до бројних нових доказа.

"Имамо оперативна сазнања и информације о особама које су извршиле терористички акт у селу Гошинце, предузимају се мере да би се обезбедили докази релевантни за суд. Размењујемо информације и са косовским властима, имамо и оперативне информације у вези са логистиком тог напада", наводи Иво Котевски из македонског МУП-а.

Полицијски транспортери су напустили караулу, а место је и даље добро обезбеђено.

Ситуација је тренутно мирна, мада је отказан фудбалски дерби Шкендија–Вардар, који је требало да се одигра у Тетову.

Аналитичари: Инцидент изрежиран

С друге стране, македонски аналитичари сумњају да је цео инцидент изрежиран.

"Догађаји из 2001. године били су сплет околности са ситуацијом на Косову. Данас, међуетнички односи на северу су релативно добри. Становништво на том подручју не подржава екстремисте", напомиње војнополитички аналитичар Благоје Марковски.

Лидер опозиционог СДСМ-а Зоран Заев сматра да постоје две могућности: прва – да је то дело бандитске радикалне групе, а друга – да је то инсценирала власт.

"Шта год да је у питању, одговорност морају да сносе надлежни, пре свих министар унутрашњих послова", поручује Заев.

У полицији не желе да спекулишу, а више од 24 часа после инцидента нико од међународних званичника није се огласио.

Одговорност за напад преузела је Ослободилачка национална армија (ОНА), или на албанском УЧК, на чијем се челу, ако је веровати коминикеима који круже интернетом, налази извесни "командант Фљамури".

Права ОНА је расформирана 2001. године, сходно слову Охридског споразума, којим је Македонија, после шест месеци борби и око 200 жртава, скрајнута са ивице грађанског рата.

Током кризе око карауле Гошинце, међутим, није испаљен ниједан метак, а ни дан после акције наоружане групе није се појавила ниједна њихова слика, што је македонске и косовске аналитичаре навело на закључак да је реч о режираној представи, смишљеној како би се скренула пажња са кризе коју је изазвало разоткривање афере о прислушкивању око 20.000 Македонаца.

Друга по снази албанска партија у Македонији, Демократска партија Мендуха Тачија, није се, међутим, огласила поводом догађаја у околини Липкова. ДПА је још раније из сенке подржавала низ група које су, у протеклих десетак година, претиле стабилности Македоније.

Током јутра, македонске снаге безбедности повукле су се из околине карауле Гошинце, а локално становништво тврди да се ништа није ни десило, осим што је локалним путем прошло десетак оклопних транспортера "хермелин", који су главну улогу играли и током кризе 2001. године у Тетову.

Један такав транспортер, поклон Немачке, упао је у заседу ОНА на ободу Тетова у којој је рањено петнаестак македонских полицајаца, чиме је и "званично" почео конфликт 2001. године.

"Нико није видео униформисане припаднике УЧК", рекао је Сејдула Дураку, први човек општине Липково, у којој се налази село Гошинце.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи