Читај ми!

Грабар Китаровић одала пошту жртвама Јасеновца

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић одала је почаст жртвама концентрационог логора Јасеновац поручивши да као председница Хрватске и као човек "осуђује злочине мучења и убијања који су се ту догађали", саопштено је из њеног кабинета.

"Идеологија која је узроковала ове злочине морално је и правно осуђена. Та политика била је воља режима који се везао уз нацистичко-фашистичку Осовину и на нечастан начин искористио легитимну жељу хрватског народа за својом државом", уписала је Колинда Грабар Китаровић у Књигу утисака у Јасеновцу, наводи Бета.

Хрватска председница, која је на 70. годишњицу пробоја из Јасеновачког логора 22. априла 1945. ненајављено и без пратње медија дошла да ода почаст жртвама, оценила је да је Јасеновац "стратиште опомена и нашем времену да одлучно чувамо тековине слободе, демократије, људских права и уважавања различитости".

Навела је да се "Хрватска с правом поноси својим достигнућима у заштити људских и мањинских права", додајући да је васпитавање и образовање младих посебно важно како би се то очувало.

У Књигу утисака Колинда Грабар Китаровић уписала је и да се у тренутку када се навршава 70 година од пробоја из Јасеновачког логора "поклања свим жртвама и исказује дубоко поштовање према људима који су ту мучени и убијани".

"То су људи који имају своја имена и презимена, који су имали своје обитељи и домове, свој идентитет, своје жеље и наде, своје снове, све оно што сваку особу чини непоновљивом", записала је хрватска председница.

Концентрациони логор Јасеновац формиран је током Другог светског рата као место затварања, присилног рада и ликвидација првенствено Срба, Рома, Јевреја, али и Хрвата и других у циљу стварања етнички чисте територије квислиншке НДХ.

У том логору су од августа 1941. до 22. априла 1945. људи убијани због своје верске, националне или идеолошке припадности. У његовом саставу били су логори у Брочицама, Крапју, Јасеновцу и Старој Градишки.

До сада се знају имена 83.145 жртава. Од тога је 47.627 Срба, 16.173 Рома, 13.116 Јевреја, 4.255 Хрвата и 1.128 Бошњака. Међу страдалима било је више од 20.000 деце.

Хрватски председници, као и највиши званичници, до сада су увек долазили у Јасеновац на централну комеморацију која се обично одржава у прву недељу после 22. априла, који се обележава као дан пробоја из логора смрти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи